În China s-a tipărit Biblia cu nr. 80.000.000

310

Singura tipografie din China autorizată să tipărească Biblia în limba chineză a ajuns la exemplarul cu numărul 80.000.000, conform agenţiei de presă guvernamentale.

„Producţia a 80 de milioane de exemplare ale Bibliei poate fi atribuită lumii creștine din China dar, mai important, reformei din ţară și politicii de deschidere", a afirmat Zhonghui Qiu, președintele companiei Amity Printing, citat de agenţia Xinhua. Opinia sa a fost confirmată de David Thorne, secretarul pentru Asia al United Bible Societies.

Cele 80 de milioane de Biblii nu satisfac însă cererea internă. Statisticile guvernamentale recunosc numai 16 milioane de creștini în China, în timp ce grupuri de monitorizare a libertăţii religioase afirmă că sunt peste 100-120 de milioane.

Pentru creștinii neafiliaţi la organismele autorizate de stat, sau pentru cei din zonele rurale este încă greu de obţinut o Biblie. Christianity Today publica un articol în august scris de Todd Nettleton, director de dezvoltare media al organizaţiei Voice of the Martyrs USA. Conform articolului este încă necesară introducerea de Biblii în China. Deși este una dintre cele 5 religii acceptate în China, creștinismul este singura religie care nu poate avea cartea sfântă pe rafturile tuturor librăriilor publice. Librarul Shi Weihan a fost condamnat la 3 ani de închisoare pentru tipărire și distribuire ilegală de Biblii.

Fondată în 1988, Amity Printing a devenit una dintre cele mai mari companii din lume care tipărește Biblia. În decembrie 2007 compania anunţa recordul de 50.000.000 în limba chineză. Acum, în fiecare lună un tiraj de 1.000.000 de exemplare este produs de firma cu sediul în orașul Nanjing din estul Chinei. Pe lângă Bibliile în chineză, Amity tipărește în engleză, franceză, spaniolă și Braille. A exportat până acum mai mult de 26 de miliarde de Biblii, în peste 60 de ţări. Aproximativ un sfert din Bibliile tipărite în lume provin din China.