Sondaj Gallup: 8 din 10 americani cred în Biblie

51

Un sondaj Gallup, realizat la începutul lui mai 2011, arată că pentru marea majoritate a americanilor, Biblia este Cuvântul lui Dumnezeu și nu o carte de fabule și legende. Gallup a urmărit constant atitudinea americanilor faţă de Biblie în ultimii aproape 40 de ani.

Americanii din eșantionul selectat de Gallup au avut la dispoziţie 3 opţiuni pentru a-și descrie poziţia faţă de Biblie: 1) Biblia conţine exact cuvintele lui Dumnezeu și trebuie intepretată literal, cuvânt cu cuvânt; 2) Biblie este Cuvântul inspirat al lui Dumnezeu, dar nu totul trebuie interpretat literal; 3) Biblia este o carte antică de fabule, legende, istorii și prescripţii morale, scrisă de oameni.

Aproape jumătate (49%) dintre americanii intervievaţi au ales a doua variantă. Este poziţia cu cel mai larg sprijin și cea mai constantă, înregistrată de sondajele Gallup din 1977 încoace. Catolicii sunt de partea acestei poziţii în proporţie de 65%, iar protestanţii în proporţie de 46%.

Printre protestanţi, este mult mai bine reprezentată (41%), faţă de catolici (21%), viziunea că Biblia a fost inspirată verbal (varianta 1). La nivel general, 3 din 10 americani cred că Biblia trebuie interpretată literal. Această poziţie, de asemenea constantă în ultimele două decenii, este totuși în scădere în comparaţie cu anii 1970 și 1980. Alte 17 procente dintre americani consideră că Biblia este o carte antică, cu legende și fabule scrise de oameni. Între aceștia se regăsesc 10% dintre protestanţi și 9% dintre catolici.

Dintre persoanele religioase, care merg la biserică săptămânal, și cei cu studii primare sau secundare, 46% cred în inspiraţia „cuvânt cu cuvânt” a Bibliei. Printre cei cu studii superioare, credinţa că Biblia trebuie interpretată literal este mult mai mică: între 15 și 22%. Totuși, între 55% și 64% dintre cei care au o formă de educaţie superioară consideră că Biblia este Cuvântul lui Dumnezeu, deși nu trebuie întotdeauna intepretată literal. Per total, în cazul americanilor cu studii superioare, credinţa că Biblia nu este o carte obișnuită, ci este Cuvântul lui Dumnezeu, se regăsește la 75%-81% dintre aceștia.

Când eșantionul a fost analizat pe baza opţiunilor politice, s-a constatat că liberalii și democraţii sunt mult mai înclinaţi să creadă că Biblia este o carte comună de fabule, decât conservatorii, moderaţii, republicanii și independenţii.

Ca răspuns la îndoielile celor care cred că Biblia este plină de greșeli și irelevantă pentru timpurile noastre, Christian Post publică opinia autorilor creștini, Henry Morris și Martin Clark. Cei doi accentuează că deși Biblia a fost scrisă de aproximativ 40 de oameni pe o perioadă de 2000 de ani, ea este unitară și are o structură internă remarcabilă. „Acești oameni ai Bibliei au transmis Cuvântul lui Dumnezeu, infailibil, și care are cea mai înaltă autoritate,” a afirmat Clark, adăugând că „acurateţea istorică a Scripturilor face parte dintr-o altă clasă, superioară celei a izvoarelor scrise din Egipt, Asiria și alte naţiuni timpurii.”

Varianta a doua de răspuns la întrebarea sondajului, cea mai larg îmbrăţișată de americani, este că Biblia reprezintă Cuvântul lui Dumnezeu, dar nu cuvintele sunt inspirate, ci mesajul transmis este infailibil și reprezintă voia lui Dumnezeu. De aceea, Biblia nu trebuie interpretată întotdeauna literal. Cuvintele oamenilor care au scris, și cărora Dumnezeu le-a inspirat mesajul Său pentru destinatari, sunt supuse erorilor umane. Traducerile, de asemenea, pot strecura mici erori, de aceea mulţi teologi sunt de părere că ori de câte ori este posibil, merită verificat textul în limba originală în care a fost scris.

Rezultatele sondajului Gallup cu privire la Biblie se bazează pe interviuri telefonice realizate între 5 și 8 mai 2011, pe un eșantion reprezentativ de 1018 adulţi. Concluziile acestui sondaj sunt în acord cu concluziile altor două sondaje Gallup, conform cărora SUA reprezintă o naţiune predominant creștină, în care majoritatea covârșitoare crede în Dumnezeu.