Teolog de la Harvard: păstrăm mesajul Bibliei, nu poruncile ei

176

Esenţa mesajului Bibliei nu trebuie văzută în declaraţiile sale, ci în mesajul care poate fi citit printre rânduri. Este opinia teologului Michael Coogan care, în noua sa carte, God and Sex: What the Bible Really Says, separă mesajul biblic despre iubirea aproapelui de poruncile biblice care interzic relaţiile homosexuale sau consumul cărnii de porc.

Cititorul modern al Bibliei va fi surprins de ceea ce are de spus această carte despre sex, susţine Michael Coogan care abordează, în lumina textelor Bibliei, diverse perspective privind sexul, de la relaţia de căsătorie până la prostituţie şi relaţii gay, notează Time.

Coogan crede că Biblia are o atitudine pozitivă faţă de sex, întrucât reproducerea umană era considerată „esenţială" în perioada şi în cultura în care au fost scrise cărţile Bibliei. Exemplul oferit de autor este acela al „Cântării cântărilor" care, „în multe pasaje, conţine texte cu mesaje foarte erotice". Totuşi, Coogan oferă o interpretare relaxantă, conform căreia căsătoriile poligame şi relaţiile homosexuale sunt chestiuni care ţin de cultura locului, nu de voinţa şi de poruncile unui Dumnezeu transcendent.

Sclavia şi statutul femeii în societatea patriarhală au fost lăsate demult în urmă, pe măsură ce lumea a evoluat. În consecinţă, crede Coogan, ar trebui să se repete acest pas şi în dreptul atitudinii faţă de homosexualitate. El notează că autorii Bibliei au condamnat ferm relaţiile între persoane de acelaşi sex. Consideră însă că aceste condamnări au fost doar expresia unei etape socio-culturale şi că trebuie depăşite, notează CNN.

Michael Coogan este profesor de Vechiul Testament la Harvard Divinity School, profesor de studii religioase la Stonehill College şi director editorial la Harvard Semitic Museum. A lucrat ca editor la The New Oxford Annotated Bible.

„Biblia este Cuvântul scris al lui Dumnezeu. Răstălmăcirile păcătoase ale Bibliei, pe care le face omul, nu neagă autoritatea şi adevărul ei", a declarat Jenny Noyes, de la Anglican Communication Network. Tim Wilkins, fost membru al comunităţii homosexuale, convertit la creştinism, susţine seminare prin care încurajează bisericile să afirme că homosexualitatea este un păcat şi, în acelaşi timp, să nu îi respingă pe homosexuali, ci să le prezinte adevărurile biblice, notează Christian Post.

Biblia a recunoscut existenţa sclaviei ca stare de fapt şi le-a oferit oamenilor din acel timp îndrumări privind felul în care trebuie să se comporte faţă de sclavi. Asta nu înseamnă că Biblia a susţinut practicile sclavagiste. În fapt, ea a ajutat la desfiinţarea acestora, în timp. Contrar modului în care Biblia se referă la sclavie, ea respinge în termeni clari şi fără echivoc homosexualitatea, a declarat dr. Barrett Duke, de la Comisia pentru Etică şi Libertate Religioasă. „Biblia nu acceptă comportamentul homosexual de nici un fel, nici nu le cere creştinilor sau societăţii să considere homosexualitatea ca fiind normală," citează Newsweek.