Un teolog neagă infailibilitatea Bibliei

79

Profesorul Timothy Beal vorbeşte în cartea „The Rise and Fall of the Bible: The Unexpected Story of an Accidental Book” despre frustrările celor care citesc Biblia şi care nu reuşesc să o înţeleagă. El introduce conceptul „consumerismului biblic", referindu-se la cei care cumpără Biblii, dar nu le citesc.

Profesorul Timothy Beal vorbeşte în cartea The Rise and Fall of the Bible: The Unexpected Story of an Accidental Book despre frustrările celor care citesc Biblia şi care nu reuşesc să o înţeleagă. El introduce conceptul „consumerismului biblic", referindu-se la cei care cumpără Biblii, dar nu le citesc.

Mulţi achiziţionează Biblii şi cărţi cu tematică biblică, însă foarte puţini le înţeleg. Beal apreciază că mai mult de jumătate dintre studenţii care participă la cursurile sale despre Biblie cunosc mai multe despre această carte din literatura gen Codul lui DaVinci de Dan Brown, decât din lectura propriu-zisă a Bibliei.

Autorul cărţii susţine că este creştin. Totuşi, Beal încearcă să îşi convingă cititorii că Biblia nu este o carte infailibilă care prezintă voia lui Dumnezeu cu privire la modul în care oamenii trebuie să îşi trăiască viaţa. Nu vreau să-mi cresc „fiul crezând că teoria creaţionistă este o alternativă viabilă pentru biologia evoluţionistă sau că homosexualitatea este un păcat", a declarat Beal.

Timothy Beal propune citirea Bibliei ca „operă de artă". Biblia este mai degrabă ca o carte de „poezie", şi mai puţin ca o colecţie de naraţiuni istorice în care este înregistrată revelaţia divină.

Timothy Beal predă un curs de introducere în literatura biblică la Case Western Reserve University, notează salon.com.

Teoria lui Beal despre formarea canonului biblic din surse multiple şi uneori contradictorii este contrazisă însă de numeroşi cercetători ai textului biblic. „Studenţii la teologie sunt îndoctrinaţi cu importanţa decisivă a unor pretinse surse precum J, E, D, P, Q şi Ur-Marcu, presupuse documente în sprijinul cărora criticii nu au adus nici surse originale reale, nici copii imperfecte existente," susţine teologul Carl F. H. Henry.

„Pentru gândirea creştină din antichitate era evident că Scripturile au fost date Bisericii de Dumnezeu, la fel cum în gândirea rabinică Tora [adică Legea] era proprietatea lui Israel," notează Robert M. Grant, autorul cărţii A Short History of the Interpretation of the Bible.

Volumul Cărţile care ne-au făcut oameni , editat de criticul Dan C. Mihăilescu şi apărut la editura Humanitas, arată că personalităţi ale culturii româneşti contemporane consideră Biblia sau anumite cărţi ale Bibliei (Evangheliile, Psaltirea etc.) printre cărţile care au avut un rol fundamental în formarea lor intelectuală.