Călugărul cu mască de silicon, atracţia Romei

462

Călugărul despre care se crede că a fost marcat cu stigmatele lui Christos a fost purtat pe străzile Romei, în aplauzele a mii de spectatori. Pentru credincioșii romano-catolici din toată lumea, Padre Pio este unul dintre cei mai cunoscuţi sfinţi ai secolului XX.

Trupul exhumat al lui Padre Pio, sfânt cunoscut în lumea creștină pentru miracolele care îi sunt atribuie, a atras interesul pelerinilor din Roma. Moaștele sfântului au fost expuse după 40 de ani de la moartea sa. Mai precis, rămășiţele călugărului catolic Pio da Pietrelcina (care au fost exhumate, îmbălsămate și supuse unei reconstrucţii faciale în 2008)  au fost scoase din Bazilica Sfântul Petru pentru a fi binecuvântate de către Papa Francisc, ca parte a unei sărbători marcante din cadrul jubileului catolic.

Chipul său a fost reconstruit dintr-un silicon care imită pielea, folosit de obicei în muzeele figurilor de ceară, pentru că trupul era prea descompus pentru a fi arătat atunci când a fost exhumat. Vorbind chiar lângă moaștele lui Pio, Francisc l-a numit un „slujitor al milei”. „A făcut acest lucru full-time, practicând, uneori până la epuizare, apostolatul ascultării”, a reflectat pontiful.

Chiar dacă Pio nu este unic în privinţa miracolelor pe care oamenii i le atribuie (cei mai multi istorici și cercetători consideră că Sfântul Francisc de Assisi ar fi fost primul om care a „primit” rănile divine), călugărul s-a transformat într-un fel de punct turistic pentru regiunea Foggia, atrăgând mai mult de un milion de vizitatori anual. Pietrelcina nu este doar orașul în care s-a născut, ci și locul în care, la aproximativ o lună de la hirotonire, ar fi primit cele dintâi stigmate, menţionează radiovaticana. Fenomenul stigmatelor avea să dureze 57 de ani, până în momentul morţii prelatului. Călugărul a murit în 1968 și a fost canonizat în 2002 de către Papa Ioan Paul al II-lea. A fost exhumat în 2008, la 6 ani după sanctificare, și a fost venerat încă din timpul vieţii, mulţi considerându-l chiar de atunci un sfânt.

Chiar dacă la nivelul maselor s-a bucurat de o popularitate incredibilă, Padre Pio a avut de înfruntat opoziţia nu doar a medicilor, ci și a prelaţilor care îl considerau un impostor. Unul dintre fondatorii Universităţii Catolice a Sfintei Inimi din Milano aprecia că Padre Pio nu este decât un ignorant și un psihopat care se automutilează pentru a exploata credulitatea oamenilor”. De abia în anii ’60, Papa Paul al VI-lea a retras toate acuzaţiile, fapt care a permis ulterior sanctificarea lui Pio.

Anii au trecut și popularitatea lui Pio a rămas la fel de mare, dacă nu chiar mai intensă, decât în timpul vieţii lui. Rino Fisichella, unul dintre prelaţii care au avut iniţiativa expunerii moaștelor lui Padre Pio, consideră că evenimentul recent de la Roma poate fi considerat un semn preţios pentru toţi misionarii și preoţii care își vor găsi „forţa și susţinerea în propria misiune prin exemplul de confesor neobosit, primitor și răbdător, autentic mărturisitor al Milostivirii Tatălui”. Aceasta ar putea fi apreciată ca o dovadă în sensul că oamenii caută lucruri palpabile, consistente, în vederea susţinerii credinţei.