Samson a fost un copil primit printr-o minune (Judecătorii 13:2-25). Un dar al lui Dumnezeu pentru Manoah și soţia sa infertilă, el a fost înzestrat de Dumnezeu cu o putere neobișnuită. Dumnezeu l-a folosit pe Samson pentru a-i învinge pe filisteni, dușmanii declaraţi ai lui Israel, și pentru a realiza planurile divine pentru poporul Israel. El a fost martor al călăuzirii și eliberării lui Dumnezeu și a primit putere supranaturală pentru a acţiona în diferite circumstanţe – așa cum a fost aceea în care a sfâșiat cu mâinile goale un leu care îl atacase (Judecători 14:5-6).

Viaţa fără lupte și fără pericole nu ne-a fost niciodată promisă de Dumnezeu. În viaţă ne confruntăm permanent cu provocări – unele mai ușoare, altele la fel de dificile precum înfruntarea unui leu. Oricare ar fi dificultăţile prin care trecem – boală, trădare, ură, neînţelegeri, pierderea locului de muncă, examene programate în Sabat, pierderea celor dragi sau altceva – este datoria noastră să descoperim scopurile pe care Dumnezeu le îndeplinește chiar și atunci când nu vedem ieșind nimic bun din suferinţa noastră.

Scriitoarea Ellen White punctează faptul că vrăjmașul sufletelor își folosește puterea pentru a ataca punctele slabe ale caracterului, încercând să-i amăgească tocmai pe aceia pe care Dumnezeu intenţionează să-i folosească pentru o lucrare specială. Totuși, „omul nu este lăsat singur, ca să învingă puterea răului prin slabele sale eforturi. Ajutorul este la îndemână și va fi dat fiecărui suflet care îl dorește cu adevărat.”[1]

Filistenii erau dușmani declaraţi ai lui Israel, așa că este foarte puţin probabil ca acești oameni să fi fost acolo pentru a încuraja căsătoria lui Samson cu una dintre fetele lor.

Satana știa că Samson avea slăbiciuni de caracter și s-a străduit să le exploateze. În timp ce se pregătea pentru ospăţul de nuntă cu o filisteancă, o căsătorie pe care părinţii săi nu o aprobaseră, Samson s-a confruntat cu o altă provocare. La ospăţ au fost invitaţi 30 de tineri filisteni. Filistenii erau dușmani declaraţi ai lui Israel, așa că este foarte puţin probabil ca acești oameni să fi fost acolo pentru a încuraja căsătoria lui Samson cu una dintre fetele lor. Misiunea lor era aceea de a-l urmări și poate chiar de a-l prinde în capcană. Aparent, Samson le intuiește motivele și îi invită să dezlege o ghicitoare: „Din cel ce mănâncă a ieşit ce se mănâncă, Şi din cel tare a ieşit dulceaţă” (Judecători 14:14). Ghicitoarea, care se născuse din confruntarea lui cu leul, a fost folosită ca mesaj de avertizare pentru ei: din circumstanţe dificile (un atac al unui leu) pot izvorî binecuvântări – ceva mai târziu, Samson găsește „în hoitul leului (…) un roi de albine şi miere” (Judecători 14:8).

De-a lungul vieţii ne putem confrunta cu situaţii de-a dreptul terifiante. Poate că nu ne luptăm cu un leu, dar trecem adesea prin încercări pentru care ne simţim nepregătiţi și cu suferinţe pe care le găsim insuportabile. Leul, supranumit și „regele junglei”, este un animal puternic, extrem de fioros și de crud. Leii nu sunt animale cu care să ne putem juca. Întâlnirea cu un leu poate fi o experienţă cu adevărat înfricoșătoare.

Pandemia cu care tocmai ne-am confruntat a fost o astfel de situaţie, în care „un leu” i-a îngenuncheat pe cei puternici. Lovind puternic, cu o noutate și o forţă covârșitoare, pandemia era menită să ne devoreze și chiar i-a devorat pe unii. Ne-am ascuns de ea așa cum ne-am fi ascuns de un leu care răcnește. Chiar și cei care au scăpat de furia ei știu cât de gravă a fost. Acesta este doar un exemplu al modului în care Satana încearcă să ne doboare. Dar există și alte situaţii înfricoșătoare cu care ne confruntăm. Cum ar trebui să le facem faţă?

Cum să ne confruntăm cu leii noștri

În primul rând, „nu vă temeţi”. Așa își începe Biblia mesajul despre ceea ce trebuie să facem în situaţiile înfricoșătoare ale vieţii (Geneza 15:1; Geneza 21:17; Apocalipsa 1:17 etc.). Nu ne-a fost promisă o călătorie comodă prin viaţă. Neașteptate, necunoscute și adesea surprinzătoare, provocările și pericolele se năpustesc asupra noastră ca niște lei și ne fac ţăndări planurile și obiectivele. Unele dintre ele sunt rezultatul alegerilor noastre greșite, în timp ce altele nu au o legătură vădită cu acţiunile noastre.

Oricare ar fi leul cu care ne confruntăm, nu suntem lăsaţi singuri, chiar dacă s-ar putea să ne alegem cu câteva vânătăi. Ajutorul este la îndemână și disponibil pentru toţi cei care îl cer – un adevăr care ne alină într-o situaţie înspăimântătoare.

Chiar și în pandemie au avut loc lucruri pozitive, aducătoare de speranţă. Multe persoane au dobândit noi abilităţi – au învăţat să utilizeze calculatorul, să conducă mașina, să cânte la un instrument muzical, au încercat noi metode de grădinărit etc.

Unele suferinţe sunt rezultatul alegerilor noastre greșite, în timp ce altele nu au o legătură vădită cu acţiunile noastre.

Unele relaţii de familie s-au îmbunătăţit. Membrii familiei s-au cunoscut mai bine – au petrecut mai mult timp împreună și s-au implicat în activităţi care îmbunătăţesc relaţiile, precum rugăciunea, studiul Bibliei, exerciţiul fizic și mâncatul împreună sau rezolvarea treburilor casnice.

A existat o reducere a incidenţei bolilor respiratorii, fiind raportate mai puţine cazuri de tuse, gripă și afecţiuni conexe, posibil datorită purtării măștilor, spălării frecvente a mâinilor și acordării unei atenţii sporite igienei. De asemenea, aerul pe care îl respiram a fost mai curat, deoarece sursele unor poluanţi (precum industria și transportul) au fost oprite sau au funcţionat la o scară mai mică.

Unele persoane au început, de asemenea, ori au finalizat studii și specializări pentru care nu ar fi avut timp în mod obișnuit.

În al doilea rând, să înfruntăm leii împreună cu Dumnezeu! Victoria lui Samson în confruntarea cu leul s-a datorat puterii lui Dumnezeu; Duhul Domnului a venit peste el și i-a permis să învingă fiara. Oricare ar fi leul care ne iese în cale, el este atât de puternic cât îl lăsăm noi să fie. Cel care se află de partea noastră este Cel care ne dă putere. El a învins deja, iar victoria Lui este și victoria noastră.

Oricare ar fi leul care ne iese în cale, el este atât de puternic cât îl lăsăm noi să fie.

Puterea uimitoare a lui Samson a avut o sursă divină. Prin puterea lui Dumnezeu, care a lucrat în el, putem învinge și noi, transformând întâlnirile cu leii în victorii. Prin urmare, revendică și tu curajul de a înfrunta leul, cunoscându-L pe Iisus, studiind Cuvântul Său și cerând împlinirea promisiunilor Sale! El te poate salva de toţi dușmanii, pentru că El este de neînfrânt.

Să înfruntăm leul cu rugăciune! Rugăciunea este cheia pe care Dumnezeu ne-a dat-o pentru a deschide tezaurul cerului. Este mijlocul de a ne echipa cu toate instrumentele de care avem nevoie pentru victoria spirituală.

Să înfruntăm leul folosind Cuvântul lui Dumnezeu! „Strâng Cuvântul Tău în inima mea, ca să nu păcătuiesc împotriva Ta!” (Psalmul 119:11), declară psalmistul. Promisiunile Bibliei sunt sursa victoriei asupra oricărei provocări.

Așadar, să înfruntăm leul făcând alianţă cu cea mai mare forţă din lume! În Hristos avem tot ce este nevoie pentru a birui, „pentru că oricine este născut din Dumnezeu biruieşte lumea; şi ceea ce câştigă biruinţă asupra lumii este credinţa noastră” (1 Ioan 5:4).

Hudson Kibuuka este editor al revistei Dialogue și director asociat al Departamentului Educaţie al Conferinţei Generale a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din Silver Spring, Maryland, Statele Unite ale Americii. O versiune a acestui articol a apărut iniţial pe site-ul revistei.

Footnotes
[1]„Ellen G. White, Conflict and Courage, Washington, D.C., Review and Herald, 1970, p. 132”.

„Ellen G. White, Conflict and Courage, Washington, D.C., Review and Herald, 1970, p. 132”.