„Infernul” lui Dan Brown

100

Anul acesta se împlinește un deceniu de când Dan Brown a făcut furori cu romanul Codul lui Da Vinci, transformat apoi într-un blockbuster hollywoodian, cu Tom Hanks în rolul principal. Romanul a stat mai mult de un an în topul New York Times al celor mai bine vândute cărţi. Se preconizează că Infernul, cel mai nou roman al autorului, va avea un succes similar.

Lansat marţi, romanul lui Dan Brown a fost apreciat de liberalii americani ca având potenţialul de a replica succesul Codului lui Da Vinci, devenind cea mai bine vândută carte a anului, scrie Reuters. „Credem că va fi cartea cu cea mai rapidă și cea mai mare vânzare anul acesta, pentru că Dan Brown e singur pe terenul lui," a declarat Jon Howells, purtător de cuvânt al librăriilor Waterstones.

Brown, care este cunoscut pentru pasiunea lui pentru coduri misterioase, conspiraţii și simboluri obscure a declarat că subiectul cărţii este în sine atât de „vibrant și îngrozitor încât l-a scutit de mult efort în muncă", notează Sunday Times.

Romanul este inspirat din prima parte a lucrării „Divina Comedie", scrisă de Dante Alighieri în secolul XIV, iar acţiunea sa se petrece în orașul Florenţa. Tocmai de aceea, autorităţile italiene speră într-o relansare a turismului orașului, ca modalitate prin care cititorii „pot afla, astfel, ce anume e adevărat şi fals din opera sa", punctează italianul Eugenio Giani, preşedintele consiliului local al oraşului , citat de The Guardian.

Rămâne de văzut dacă Infernul va reuși să îl ajute pe Dan Brown să monetizeze controversele stârnite prin exploatarea predilecţiei sale pentru motive religioase oculte.