Am citit recent despre o escrocherie. Cineva trimite e-mailuri la 10.000 de persoane, pentru a le spune că știe cine va câștiga un anumit meci de fotbal. Jumătate din aceste mesaje menţionează o echipă, iar cealaltă jumătate numesc echipa adversă. După ce meciul este jucat, 5.000 de oameni vor crede că expeditorul e-mailului este bun la ghicitul rezultatelor unui meci.

Prin urmare, escrocul va face același lucru din nou. Prezice rezultatul unui meci care se joacă săptămâna următoare și trimite un e-mail la jumătate din cei 5.000 de oameni care au primit rezultatul corect la meciul anterior, spunându-le că o anumită echipă va câștiga. Previzibil, trimite celorlalţi 2.500 numele echipei adverse. Are dreptate pentru jumătate dintre ei; acum are 2.500 de persoane care l-au văzut dând două pronosticuri corecte la rând. Mai face asta de încă două ori și sunt deja 650 de persoane care l-au văzut ghicind corect rezultatele a patru jocuri la rând. Apoi, în al cincilea e-mail, va scrie: „Trimiteţi-mi banii dumneavoastră, eu voi paria pe meciul următor și puteţi fi siguri că voi ști rezultatul.” Bineînţeles că banii vor dispărea la fel de repede ca și autorul escrocheriei. Înșelătoria funcţionează, deoarece creează încredere în ceea ce se va întâmpla, având în vedere precizia cu care au fost prezise rezultatele.

Majoritatea înșelătoriilor funcţionează în mod similar, din același motiv – oamenii vor să știe ce se va întâmpla în viitor. Deși viitorul poate fi interesant, cu tot felul de surprize neașteptate, incertitudinea poate fi de asemenea tulburătoare pentru mulţi. Oamenii se uită la horoscop, apelează la ajutorul mediumului sau urmăresc prognozele meteo pentru a nu fi surprinși de viitor.

Despre profeţi – cine, pentru cine și cum?

Cred că, având în vedere foamea noastră de viitor, Dumnezeu le dă unor oameni mai multe informaţii despre ceea ce va urma. Acești oameni sunt cei care au primit darul profeţiei. Adesea ne așteptăm ca profeţii să fie capabili să vadă clar viitorul, pentru ca noi să putem obţine beneficii din acest dar. Însă nu am văzut niciodată un profet câștigând la loterie, așa că bănuiesc că profeţia ar putea servi unui alt scop. Deci, dacă nu sunt aici ca să ne îmbogăţească, pentru ce sunt profeţii?

În primul rând, Dumnezeu comunică cu poporul Său prin intermediul profeţilor. Într-un fel sau altul, Dumnezeu face cunoscut că are un mesaj pentru poporul Său și îl transmite celor pe care i-a ales să împărtășească acel mesaj.

Apostolul Pavel afirmă că Dumnezeu „a vorbit în vechime părinţilor noştri prin proroci, în multe rânduri şi în multe chipuri” (Evrei 1:1).

Dumnezeu poate vorbi printr-un vis, așa cum a făcut cu Daniel, atunci când i-a arătat viitoarele imperii din istorie (Daniel 2), sau printr-o viziune, cum a fost cazul lui Isaia, care a văzut sala tronului lui Dumnezeu (Isaia 6), sau poate chiar printr-o voce blândă și liniștită, precum cea pe care a auzit-o Ilie (1 Regi 19).

Ce fel de mesaj transmit adevăraţii profeţi?

Se pare că există mai multe teme pe care le regăsim în mesajele transmise de profeţi. În primul rând, Dumnezeu trimite profeţi celor din poporul Său atunci când acesta uită de El. Îi cheamă înapoi, la adevărata închinare, departe de închinarea la zeii falși. Uneori, acest mesaj a fost transmis prin transpunerea dramatică a mesajelor divine în viaţa unui profet. Dumnezeu îi spune lui Osea să se căsătorească cu o femeie care îl va înșela, ca o lecţie pentru poporul Său, care are același comportament faţă de Dumnezeu. El nu se sfiește să le spună oamenilor ce s-ar putea întâmpla dacă vor continua să-L respingă pe Creatorul lor și protecţia Lui.

A doua temă este aceea a unui Dumnezeu care Își cheamă poporul la El. Aceste mesaje fac apel la poporul lui Dumnezeu să se îndrepte, să se căiască pentru că a fost necredincios și să se întoarcă la dragostea lui Dumnezeu. Ieremia transmite un astfel de apel:

„Voi Mă veţi chema, şi veţi pleca; Mă veţi ruga, şi vă voi asculta. Mă veţi căuta, şi Mă veţi găsi dacă Mă veţi căuta cu toată inima. Mă voi lăsa să fiu găsit de voi, zice Domnul, şi voi aduce înapoi pe prinşii voştri de război; vă voi strânge din toate neamurile şi din toate locurile în care v-am izgonit, zice Domnul, şi vă voi aduce înapoi în locul de unde v-am dus în robie” (Ieremia 29:12-14).

A treia temă este aceea că Dumnezeu Se va întoarce într-o zi pentru a-Și salva poporul și că va face o lume mai bună, în care copiii Lui să poată trăi fără frică, moarte, boală sau lacrimi. El Se va asigura că, în cele din urmă, se va face dreptate și că tot ce este greșit va fi îndreptat. Aceasta este adesea numită „Ziua Domnului” – o zi a judecăţii și a dreptăţii.

Profeţia biblică care se adeverește îmi dă încredere că mesajele lui Dumnezeu sunt adevărate.

Soarele se va preface în întuneric și luna în sânge înainte de venirea zilei celei mari și înfricoșătoare a Domnului (Ioel 2:31). Măreaţă și îngrozitoare zi pentru cei care suportă judecata, dar, în cele din urmă, plină de speranţă pentru cei care au suferit din cauza răului. Cei care Îi aparţin lui Dumnezeu vor fi vindecaţi și salvaţi.

Această a treia temă captează foarte mult atenţia, deoarece Dumnezeu descrie adesea evenimente din viitor, iar unele dintre acestea au fost deja trăite de umanitate și se poate confirma că tot ceea ce Dumnezeu a spus s-a împlinit. Acest lucru este remarcabil, pentru că profeţia biblică care se adeverește îmi dă încredere că mesajele lui Dumnezeu sunt adevărate. Dacă El poate prezice evoluţia naţiunilor în timp, așa cum a făcut-o în Daniel 2, atunci pot avea încredere și în celelalte cuvinte din Biblie.

A fost Iisus un profet?

Când ne spune cum vorbeau profeţii în trecut, autorul cărţii Evrei menţionează ceva interesant despre Iisus: „La sfârşitul acestor zile, ne-a vorbit prin Fiul, pe care L-a pus moştenitor al tuturor lucrurilor şi prin care a făcut şi veacurile” (Evrei 1:2).

Apostolul Pavel pare să spună că, pe lângă faptul că era Fiul lui Dumnezeu, Iisus avea darul profeţiei, ceea ce înseamnă că avea un mesaj de la Dumnezeu pentru poporul Său. Mesajul lui Iisus se potrivește cu siguranţă cu toate temele principale din mesajul unui profet.

Iisus i-a chemat pe oameni la pocăinţă. Într-o ocazie, Iisus i-a condamnat pe liderii religioși ai vremii Sale: „Norodul acesta se apropie de Mine cu gura şi Mă cinsteşte cu buzele, dar inima lui este departe de Mine. Degeaba Mă cinstesc ei învăţând ca învăţături nişte porunci omeneşti” (Matei 15:8-9).

Cu altă ocazie, vorbind despre starea umanităţii, Iisus a spus: „Nu cei sănătoşi au trebuinţă de doctor, ci cei bolnavi. N-am venit să chem la pocăinţă pe cei neprihăniţi, ci pe cei păcătoşi” (Luca 5:31-32).

Poate cel mai remarcabil lucru a fost acela că Iisus i-a chemat pe oameni în Împărăţia lui Dumnezeu acum.

Acesta a fost modul lui Iisus de a ne chema să renunţăm la închinarea la dumnezei străini sau chiar la propriile noastre dorinţe și să ne întoarcem la Dumnezeu. Poate cel mai remarcabil lucru a fost acela că Iisus i-a chemat pe oameni în Împărăţia lui Dumnezeu acum. Întrebat de farisei când va veni Împărăţia lui Dumnezeu, Iisus le-a răspuns: „Împărăţia lui Dumnezeu nu vine în aşa fel ca să izbească privirile. Nu se va zice: «Uite-o aici» sau «Uite-o acolo!» Căci iată că Împărăţia lui Dumnezeu este înăuntrul vostru” (Luca 17:20-21).

El a predicat un mesaj de iubire și acceptare, învăţând că semnul definitoriu al ucenicilor Săi ar trebui să fie iubirea lor unii pentru alţii.

Și, desigur, Iisus a vorbit despre Ziua Domnului, ziua în care Se va întoarce pentru a îndrepta toate lucrurile. În Ioan 14, Iisus le promite ucenicilor că va veni să-i ia la Sine: „Să nu vi se tulbure inima. Aveţi credinţă în Dumnezeu şi aveţi credinţă în Mine. În casa Tatălui Meu sunt multe locaşuri. Dacă n-ar fi aşa, v-aş fi spus. Eu Mă duc să vă pregătesc un loc. Şi după ce Mă voi duce şi vă voi pregăti un loc, Mă voi întoarce şi vă voi lua cu Mine, ca acolo unde sunt Eu, să fiţi şi voi. Ştiţi unde Mă duc şi ştiţi şi calea într-acolo” (Ioan 14:1-4).

Putem concluziona că Iisus a fost un profet cu un mesaj încă relevant pentru noi astăzi, dar că El a fost, de asemenea, mult mai mult decât un simplu profet. El este Domnul și Mântuitorul meu, Regele inimii mele și al universului. El este cel care ne așteaptă să ne întoarcem la El, pentru ca, din ziua revenirii Lui, să fim cu El pentru totdeauna.

Justin Bone susţine și instruiește pastori și biserici adventiste din Victoria, Australia, și este pasionat să ajute oamenii să înţeleagă mai bine Scriptura. O versiune a acestui articol a apărut iniţial pe site-ul Signs of the Times Australia.