„Băieţelul care s-a întors din Rai” a minţit

3578

O editură creștină din Statele Unite a stopat producţia cărţii „The Boy Who Cam Back from Heaven” („Băieţelul care s-a întors din Rai”), după ce personajul principal și coautorul la scrierea ei, Alex Malarkey, a declarat public că totul e o minciună.

Într-o scrisoare deschisă, Alex, acum în vârstă de 16 ani scrie: „Nu am murit. Nu m-am dus în Rai. Am spus că am mers în Rai pentru că am crezut că asta îmi va aduce atenţia celorlalţi. Când am făcut acele afirmaţii, nu citisem Biblia. Oamenii au avut mereu de câștigat de pe urma minciunilor și continuă să profite. Ar trebui să citească Biblia, care este îndeajuns. Biblia este singura sursă de adevăr. Orice lucru scris de către un om nu poate fi infailibil. (…) Cei care pun în vânzare astfel de materiale trebuie să se pocăiască și să respecte faptul că Biblia este suficientă.”

Editura Tyndale, care a publicat cartea, i-a închis site-ul de prezentare, pagina Facebook și a oprit producţia cărţii și a DVD-ului aferent, a relatat Christianity Today.

În anul 2004, pe când avea 6 ani, Alex a avut un accident de mașină, în urma căruia a fost două luni în comă. Când s-a trezit, le-a spus celor din jur că a văzut îngeri, care l-au trecut dincolo de porţile Raiului, că a auzit muzica cerească și că L-a întâlnit pe Iisus. Șase ani mai târziu, tatăl băieţelului, Kevin Malarkey, a publicat, împreună cu Alex, cartea care relata tot ce a „văzut” băiatul.

Mama lui Alex, care între timp a divorţat de tatăl lui și a câștigat custodia băiatului, spune că numele lui Alex a fost folosit în carte împotriva voinţei lui.

„E uimitor și dureros să văd cum cartea nu doar că se vinde în continuare, dar nici nu este pusă sub semnul întrebării”, scria mama lui Alex într-o postare pe blog. „Pot să public date și să anulez multe dintre lucrurile aflate pe paginile acelei cărţi (și am mai făcut asta), pot continua să arăt cât de nebiblică este această carte (…) și cum îi îndepărtează pe oameni de Biblie.”

Deși bestseller în Statele Unite, Alex nu a primit niciun ban de pe urma cărţii, spune mama lui.

În plus, există un volum care a avut o faimă şi mai mare, Heaven is for Real („Raiul este real”), care conţine o poveste similară și care a fost transpusă și într-un film hollywoodian.

În faţa popularităţii crescânde a acestui tip de producţie, Convenţia Baptiștilor de Sud a publicat o circulară în care se afirmă că multe dintre cărţile despre viaţa de apoi „conţin detalii opuse Scripturii” și se subliniază că „revelaţia biblică este suficientă în raport cu explicaţiile subiective care au la bază o anumită experienţă”.

Niciun articol afișat