Teologul H. Kung prezice schimbarea B. Catolice

72

Teologul Hans Kung i-a chemat pe catolicii din toată lumea la o „revoluţie paşnică" împotriva absolutismului puterii papale. Mesajul său a fost prezentat cu prilejul convenţiei organizate de Consiliul Catolic American la Detroit .

„Cred că puţini oameni îşi dau seama cât de puternic este Papa", a declarat Kung, comparându-l pe suveranul pontif cu monarhii francezi împotriva cărora s-au revoltat francezii în secolul al XVIII-lea. Totuşi, Kung a spus că, spre deosebire de francezi care au făcut „Revoluţia Franceză", catolicii trebuie să iniţieze o revoluţie „paşnică", notează ncronline.org.

Kung a prezis schimbări majore în cadrul Bisericii Romano-Catolice, în ciuda faptului că Vaticanul se opune schimbării. Teologul este convins că, deşi structurile eclesiastice se împotrivesc schimbării şi reformelor, biserica va fi silită să se schimbe deoarece „lumea merge mai departe, cu sau fără biserică".

„Eu cred că Evanghelia lui Iisus Christos este mai puternică decât ierarhia" eclesiastică, a subliniat Kung. Dacă biserica nu se schimbă acum, se va schimba după ce va creşte numărul parohiilor închise, numărul celor care renunţă la preoţie, iar cei care se vor disocia de biserică vor fi din ce în ce mai mulţi, a declarat teologul.

În vârstă de 83 de ani, Kung a predat teologie la Universitatea din Tubingen, Germania, şi a fost unul dintre cei mai cunoscuţi teologi care a participat la Conciliul Vatican II (1962-1965).