The Guardian: „Papa Benedict, un adevărat cleric al modei”

178

„Papa nu este îmbrăcat de Prada, ci de Hristos", a declarat Vaticanul, atunci când Papa s-a înfăţişat în public încălţat cu pantofi din piele marocană de culoare roşie, ce a iscat un adevărat scandal în mass-media, pentru că se spunea că ar fi fost realizaţi de casa de modă Prada.

Oamenii erau obişnuiţi cu pantofii mai discreţi ai Papei Ioan Paul al II-lea, care erau maro cu şiret. Chiar şi veşmintele sale, în comparaţie cu cele ale lui Benedict vorbeau mult mai puţin despre măreţia funcţiei sale, crede Henry Conway, blogger pentru The Guardian.

La Conciliul Vatican II s-a încercat modernizarea Bisericii Catolice şi reconectarea ei la catolicii de rând din toată lumea. Atunci s-a renunţat la elementele papale care erau considerate bizare şi excentrice. „Papa Paul al VI-lea a vândut chiar şi tiara papală, care făcea coroana reginei Angliei să arate ca o bijuterie cumpărată de la Lidl", spune ironic bloggerul.

Papa Benedict a fost considerat un papă conservator, mai ales faţă de predecesorul său. Această caracteristică s-a reflectat şi în hainele pe care le-a purtat şi în modul de organizare a liturghiilor, care transmiteau misterul şi puterea tradiţiei. „Dragostea lui pentru veşminte gotice a fost mai mult decât o simplă vanitate, frumuseţea şi demnitatea reflectă splendoarea şi misterul liturghiei. Pentru Benedict, a avut mai mult legătură cu Dumnezeu decât cu comunitatea catolică," scrie Conway, citat de Adevărul.