Turbanul Sikh, între simbol și ţintă pentru atac

1538

Comunitatea Sikh din Statele Unite a fost ţinta a numeroase atacuri după 11 septembrie. Incidentul petrecut săptămâna trecută, când 6 persoane au fost împușcate de un atacator neonazist care a pătruns într-un templu Sikh, a readus în discuţie pericolele la care se expune minoritatea Sikh.

Coaliţia Sikh estimează că nu mai puţin de 700 de incidente violente împotriva membrilor comunităţii Sikh s-au petrecut după 2001. De ce? „Turbanul este marea problemă”, e de părere Pashaura Singh, profesor de studii Sikh și Punjabi la Universitatea California-Riverside. „Oamenii îi confundă pe membrii Sikh cu Osama bin Laden.”

După 9/11, imaginile cu bin Laden și asociaţii săi din reportajele de știri îi arătau adesea pe aceștia purtând turbane albe. Ignoranţa cu privire la particularităţile celor 500.000 de adepţi ai religiei Sikh din SUA a condus deseori la discriminarea sau chiar abuzarea acestora. „Numeroase reclamaţii au documentat incidente în care cei care practică religia Sikh sunt ţinta violenţelor din cauza turbanelor pe care religia le cere să le poarte,” se arată într-o petiţie înaintată, în aprilie, Procurorului General Eric Holder și semnată de 92 de membrii ai Camerei Reprezentanţilor.

Fondată în India anilor 1469, religia Sikh este adesea confundată cu hinduismul sau islamismul, deși nu a făcut parte din niciuna. Religia învaţă că există un singur Dumnezeu, dar multe cărări către divinitate și respinge în mod categoric prozelitismul, relatează Religion News.

Religia are 10 fondatori. Fiecare dintre aceștia a purtat turban – numit dastar – dar numai ultimul, Guru Gobind Singh a învăţat că toţi bărbaţii trebuie să poarte turban, din motive politice și teologice. La femei, turbanul este opţional.

Prin impunerea turbanului, Guru Gobind Singh a dorit să șteargă vizibil graniţele dintre caste fiindcă, în trecut, doar indienii din castele superioare purtau turban. Obiectul vestimentar este și o declaraţie de smerenie în faţa lui Dumnezeu și de asumare a propriei credinţe. Din respect pentru Dumnezeu, adepţii Sikh nu se tund, ci își piaptănă părul în fiecare zi și îl înfășoară în turban.