Un lider spiritual marcant atacă religia

105

Dalai Lama, liderul spiritual al tibetanilor, a făcut o declaraţie surprinzătoare, într-un mesaj postat pe reţeaua de socializare Facebook. Citând dintr-o carte pe care a publicat-o anul trecut, el a afirmat că religia nu mai poate fi o soluţie satisfăcătoare pentru problemele acestei lumi.

Liderul spiritual tibetan a mai scris că toate religiile lumii care pun accent pe valori precum iubirea, compasiunea, răbdarea, toleranţa şi iertarea pot promova un mod de trăire interioară, dar, în societate, „fundamentarea etică a religiei nu mai este adecvată".

Soluţia pe care o propune Dalai Lama este o nouă abordare a eticii, care să nu facă apel la religie. O asemenea etică seculară, spune el, va fi acceptată de toţi, în mod uniform, indiferent dacă oamenii au o credinţă religioasă sau nu.

Dalai Lama este laureat al Premiului Nobel pentru Pace (primit în anul 1989) şi a militat pentru toleranţa religioasă şi pentru nevoia de a aduce împreună demersul ştiinţific şi spiritualitatea, cu scopul de a combate suferinţele societăţii contemporane.