Un preot catolic își declară public homosexualitatea

776

Preotul catolic Gary Meier a recunoscut public orientarea sa homosexuală, afirmând că nu a mai putut suporta ipocrizia în care trăia. Meier a spus că ar prefera să poată rămâne preot, însă își dă seama că acest lucru e puţin probabil.

În luna iunie 2012, Meier și-a anunţat enoriașii din Biserica „Sfinţii Teresa și Bridget" din orașul american St. Louis că va lua o pauză „pentru a discerne la ce lucrare mă cheamă Dumnezeu". La aproape un an de atunci, preotul în vârstă de 49 de ani a anunţat oficial că nu mai poate adera la poziţia Bisericii Catolice privind homosexualitatea, scrie Religion News.

 „Am încercat de-a lungul anilor să împac tăcerea mea ca preot homosexual cu tonul tot mai vehement al Bisericii împotriva persoanelor gay. Dar n-am reușit. […] Am sperat că voi găsi o modalitate de a-mi păstra integritatea, rămânând în același timp o parte a ierarhiei bisericești, care e anti-gay, dar n-am reușit", scrie Meier în cartea sa Voci Ascunse: Reflecţiile unui preot catolic gay.

Meier și-a publicat iniţial cartea în mod anonim în 2011. Dar săptămâna trecută a republicat-o cu numele său pe copertă. Din cauza acestui gest, Meier își riscă poziţia preoţească. Preoţii activi în slujire rareori își declară orientarea sexuală; conform preotului iezuit James Martin, editor la revista America, doar doi sau trei preoţi din SUA au declarat public faptul că sunt homosexuali.

 „Există sute, dacă nu chiar mii de preoţi celibatari gay care lucrează în Biserica Catolică astăzi, care sunt iubiţi de enoriași", afirmă Martin. „Și există numeroase motive pentru care aproape toţi se simt incapabili să fie onești. Fie nu se simt împăcaţi cu ei înșiși, fie li se spune în mod explicit de către superiori să nu vorbească despre acest aspect", adaugă el.

Biserica Catolică nu are o poziţie oficială cu privire la preoţii gay, însă în 2005, Vaticanul a interzis accesul persoanelor „cu profunde tendinţe homosexuale" la preoţie. Catehismul Bisericii numește actele homosexuale fapte „depravate" și „intrinsec dereglate", întrucât „închid actul sexual faţă de darul vieţii". Dar catehismul afirmă, în același timp, că persoanele homosexuale „trebuie acceptate cu respect, compasiune și sensibilitate".

Meier afirmă că și-ar dori să rămână preot, dar știe că acest lucru e puţin probabil. „Ca să fii preot și să activezi în slujire nu poţi spune lucrurile pe care le spun eu", a afirmat el. „Nu cred că voi mai primi vreun cec de salariu de la arhidieceză", a conchis el.