Universităţile resping sistematic profesorii conservatori, afiliaţi religios

92

Conservatorii au avut de mult timp suspiciunea că profesorii conservatori sunt discriminaţi în lumea academică, însă acum există și dovezi în acest sens. Profesorul de sociologie Neil Gross, care se descrie pe sine ca liberal, dezvăluie rezultatele unor sondaje ce demonstrează această tendinţă, în noua sa carte De ce profesorii sunt liberali și De ce le pasă conservatorilor?.

În cadrul unui studiu pubicat în 2011, intitulat Compromising Scholarship, sociologul George Yancey a realizat un sondaj în care i-a întrebat pe profesorii de sociologie implicaţi în studiu dacă ar fi influenţaţi în decizia de angajare în lumea academică a unor profesori republicani, evanghelici sau fundamentaliști.

El a descoperit că un sfert dintre cei intervievaţi erau înclinaţi să favorizeze un democrat faţă de un republican. În plus, aproape jumătate dintre profesorii implicaţi în studiu priveau aplicaţiile evanghelicilor și fundamentaliștilor în mod nefavorabil, precizează Christian Post.

Yancey a scos la iveală cu această ocazie că profesorii conservatori la nivel politic și religios se află într-un clar dezavantaj în instituţiile de învăţământ, acest lucru creându-le prejudicii personale la nivel profesional și ameninţând în același timp schimbul liber de idei în învăţământul superior.

Într-un alt sondaj, realizat pe 1.200 de profesori și publicat în 2008, cercetătorul Gary Tobin a scos la iveală că 53% dintre aceștia aveau sentimente nefavorabile faţă de evanghelici, un grup care însumează o treime din populaţia SUA. În plus, 33% dintre profesori aveau sentimente negative faţă de mormoni, potrivit CNS News.

Lumea academică e liberalăProf. Neil Gross, autorul cărţii De ce profesorii sunt liberali și De ce le pasă conservatorilor, a realizat și un studiu adiţional, personal, în cadrul căruia a trimis numeroase aplicaţii false la universităţi din SUA. Un set de aplicaţii – grupul de control – nu avea nimic politic listat în CV. Celelalte două seturi de aplicaţii indicau că ar fi lucrat pentru McCain sau, respectiv, pentru Obama în cadrul campaniei prezidenţiale din 2008. El a descoperit că, „în medie, directorii de studii post-universitare răspundeau mai puţin frecvent, mai lent și mai puţin entuziast aplicanţilor conservatori".

Gross afirmă că lumea academică americană e extrem de liberală astăzi – mai liberală chiar decât în anii 1960. De asemenea, el afirmă că profesorii conservatori aleg adesea în mod deliberat alte profesii, renunţând la lumea academică din cauză că este atât de liberală.

Conservatorii sunt respinși în lumea academicăÎn cadrul unei cărţi intitulate Exilaţi: Poveștile profesorilor conservatori și moderaţi care au fost ridiculizaţi, ostracizaţi, marginalizaţi, demonizaţi și excluși, în care critică anumite aspecte ale studiului lui Gross, profesorul conservator Mary Grabar prezintă cazurile a șase profesori cărora li s-a blocat accesul în lumea academică din cauza convingerilor lor conservatoare. Majoritatea dintre ei nu au putut obţine o angajare permanentă în instituţiile de învăţământ superior, fiindu-le rezervat un perpetuu statut de asistenţi, predând dublul numărului de ore obișnuit, pentru salarii aflate sub nivelul minim.

În a doua jumătate a cărţii sale, Gross (foto dreapta) încearcă să înţeleagă de ce le pasă conservatorilor de această ostilitate a liberalilor. Pe lângă nedreptăţile care se fac conservatorilor care vor să devină profesori, răspunsul evident este că profesorii își inserează ideile politice în predare. „Așază un tânăr impresionabil de 20 de ani într-o clasă, pentru 15 săptămâni, cu un profesor charismatic ce susţine despre conservatori că sunt insensibili sau amăgiţi, și că SUA sunt pe mâini rele, și studenţii respectivi vor vira, cel mai probabil, spre stânga".

Deși este liberal, Gross a încercat să fie corect în aprecieri, îndrăznind astfel să scoată la iveală opoziţia existentă în lumea academică împotriva profesorilor conservatori. Însă acest lucru i-a adus numeroase prejudicii, fiind ameninţat de propriii săi colegi liberali. El afirmă: „Doi colegi s-au plâns superiorilor mei academici, unul m-a ameninţat cu intentarea unui proces dacă cazul lui nu era eliminat din cadrul datelor utilizate în carte (a fost)".

„E o zi tristă pentru lumea academică atunci când stânga nu doar că blochează accesul conservatorilor, ci manifestă o opoziţie vehementă chiar și împotriva celor din rândul lor ce vorbesc despre oprimarea discursului liber și a schimbului liber de idei în mediul universitar", conchide Christian Post.