Vanity Fair îl numește pe Papa Francisc „Bărbatul anului”

18

Papa Francisc a fost declarat „Bărbatul anului" de divizia italiană a revistei Vanity Fair, în semn de recunoaștere a cuvintelor și gesturilor făcute de Suveranul Pontif în prima sută de zile de pontificat. Pe coperta revistei apare un portret al Suveranului în vârstă de 76 de ani, îmbrăcat complet în alb și salutând mulţimea.

Articolul de copertă se deschide cu un îndemn adresat de Papă slujitorilor bisericești cărora le spune că trebuie să fie „păstori obișnuiţi cu mirosul olilor". Restul materialului e o colecţie de citate ale unor vedete (între care Elton John și Andrea Bocelli) care declară ce admiră la Suveranul Pontif.

Sir Elton John spune că „Francisc este un miracol al smereniei în era vanităţii" și că mesajul de compasiune transmis deseori de Papă ar trebui extins și spre a atinge grupurile marginalizate care „au o nevoie disperată după dragostea lui". Cântăreţul se referea astfel la comunitatea LGBT, în contextul în care Vaticanul își menţine ferm opoziţia faţă de homosexualitate și căsătoria gay.

Andrea Bocelli mărturisește că îl consideră pe Papa Francisc drept „un dar oferit de Dumnezeu Bisericii sale frământate și înrobită de forţele răului, care își concentrează toate forţele tocmai acolo unde se găsește acel izvor de viaţă spirituală care este sursa luminii și a speranţei oamenilor."

Pontificatul lui Francisc I a surprins încă din seara alegerii sale, când a refuzat mașina oficială a Papei, preferând să vină cu autobuzul, alături de ceilalţi cardinali, la cina organizată în cinstea sa. El a surprins, de asemenea, când a refuzat să locuiască în apartamentul papal, când nu e ezitat să-și care bagajele sau când a afirmat că-și gătește singur mâncăruri simple. Cardinalul iezuit care a jurat să rămână sărac și-a propus să-și onoreze promisiunea și după ce a devenit papă, afirmând chiar că își dorește ca întreaga Biserică Catolică să devină „săracă, pentru cei săraci".