Vaticanul are un nou inamic: capitalismul modern

104

În prima sa exhortaţie apostolică - document considerat programatic și profetic de către credincioșii catolici - Papa Francisc face un apel împotriva capitalismului, condamnând „idolatria banilor" și somând politicienii să le garanteze cetăţenilor dreptul la „demnitate în muncă, educaţie și servicii de sănătate".

Marţi, Vaticanul a prezentat public exhortaţia apostolică Evangelii gaudium („Bucuria Evangheliei"), eveniment prin care a marcat încheierea Anului Credinţei la catolici. Documentul are valoare „programatică şi profetică", explică Radio Vaticana, și a fost scris de însuși Suveranul Pontif la sfârşitul lunii august, după Ziua Mondială a Tineretului, celebrată la Rio.

Papa Francisc condamnă în exhortaţia sa de 84 de pagini „noua tiranie" a capitalismului, solicitându-le, totodată, liderilor globali să lupte împotriva sărăciei și a inegalităţii. Atacând „idolatria banilor", Suveranul Pontif a lansat un apel către bogaţi, cărora le cere să își împartă bogăţia cu cei săraci. „Așa cum porunca «să nu ucizi» pune limite clare pentru asigurarea valorii vieţii umane, la fel astăzi trebuie să spunem un «să nu» acelei economii a excluderii și a inegalităţii. O astfel de economie ucide", scrie papa în document. „Cum poate fi posibil ca moartea unui bătrân fără adăpost, din cauza frigului, să nu devină știre, în timp ce scăderea cu două puncte a pieţei de capital să fie?" a adăugat papa.

Liderul Bisericii Catolice a spus că este nevoie urgentă de o reînnoire a acesteia și a structurilor de la Vatican, subliniind totodată „nevoia de a asculta chemarea la convertire pastorală". „Prefer o biserică rănită și murdară pentru că a ieșit în stradă decât o biserică nesănătoasă fiindcă s-a lăsat limitată de propria siguranţă", a mai scris Suveranul Pontif.

În aceeași exhortaţie, papa reiterează declaraţiile sale anterioare potrivit cărora biserica nu poate hirotoni femei și nu poate accepta avortul. Preoţia bărbaţilor, a spus Francisc, „nu este o întrebare deschisă discuţiilor", însă femeile trebuie să aibă o influenţă mai mare în conducerea bisericii, a punctat el totodată.

Apelând la acţiune care trece „dincolo de simpla mentalitate a binefacerii", papa a adăugat că „Îl roagă pe Domnul să ne ofere mai mulţi politicieni deranjaţi în mod autentic de starea societăţii, de oameni, de vieţile săracilor".

Documentul continuă, în spiritul apelurilor pe care Papa Ioan Paul al II-lea le-a făcut pentru cooperare între religii, salutând posibilitatea unei remodelări a leadership-ului papal pentru a promova legături mai strânse cu alte biserici creștine, notând că Roma ar putea primi lecţii foarte utile de la Biserica Ortodoxă, între care și „sinodalitatea" sau conducerea descentralizată.

Exhortaţia papei lasă să se întrevadă „o poziţie politică fermă împotriva economiei de dreapta, a politicilor pieţei libere, iar condamnarea aceasta pare îndreptată cel mai mult împotriva Europei și a Statelor Unite", notează The Atlantic.

Discursul actual al Vaticanului marchează o transformare vizibilă faţă de politica promovată la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, când inamicul numărul unu al Sfântului Scaun era comunismul ateu.