Viaţa simplă a Papei Francisc revoluţionează Vaticanul

76

Noul ales papă al Bisericii Catolice este apreciat atât de laici cât şi de clerici pentru stilul de viaţă modest şi de umilinţa care i-au călăuzit viaţa. Deşi Francisc respectă tradiţia, opţiunile sale pentru simplitate au determinat deja modificări în ritualurile de la Vatican.

Mai întâi, Papa Francisc a ales ca la prima sa apariţie să poarte o sutană albă în locul robei roşii cu care sunt îmbrăcaţi suveranii pontifi. Deşi capa are doar însemnătate simbolică, roşul este o culoare cu o puternică încărcătură liturgică, reprezentând sângele martirilor, declară Douglas Deshotel, episcop auxiliar al Diecezei Dallas, Texas, pentru Christian Post.

Ulterior, papa a asigurat credincioşii că, în perioada pontificatului său, Biserica Catolică va fi una a săracilor, a celor slabi şi a celor mai puţin importanţi (în ochii lumii). În acest sens i-a rugat pe argentinieni să nu facă un pelerinaj la Vatican, cu ocazia ceremoniei de întronizare, dar să-şi folosească banii pentru cauze sociale.

Apoi, Francisc a făcut alte două solicitări: ca inelul său să fie din argint suflat cu aur, nu din aur pur, şi ceremonia de întronizare să fie mai simplă şi mai scurtă decât cerea tradiţia.

Deşi papa va păstra majoritatea tradiţiilor, începutul pontificatului său dă de înţeles că umilinţa şi simplitatea sa vor pune o amprentă puternică asupra Vaticanului, comentează Deshotel.