VIDEO: Papa Francisc, exorcistul?

483

Presa internaţională a intrat în priză, după ce o televiziune catolică italiană a pus pe internet o înregistrare în care papa pare să facă un exorcism. După toate lucrurile inedite pe care le-a făcut Francisc după ce a devenit papă, acesta ar fi fost chiar cireașa de pe tort- un papă care se ocupă și de scoaterea demonilor din oameni.

Cei de la Associated Press au umflat mult povestea, mergând pe „fascinaţia papei cu diavolul, care a luat o turnură remarcabilă odată cu scoaterea publică a patru demoni dintr-un om cu handicap", în ciuda faptului că Vaticanul insistă că un asemenea eveniment nu a avut loc.

Adevărul este că și negaţia Vaticanului este doar pe jumătate negaţie. Purtătorul de cuvânt a declarat că „Sfântul Părinte nu a avut intenţia de a realiza un exorcism," ceea ce nu e același lucru cu a nega că exorcismul a avut loc.

În videoclip se vede cum Francisc zâmbește și ia mâna unui bărbat ţintuit într-un scaun cu rotile. Bărbatul a venit tocmai din Mexic pentru a participa la slujba de duminică, împreună cu preotul său, reverendul Juan Rivas. Acesta i-a spus ceva papei, după care Francisc și-a pus mâinile pe capul bărbatului și a rostit o rugăciune. În videoclip se vede cum bolnavul pare să aibă convulsii înainte să cadă moale înapoi în scaun. Papa și-a mai pus mâinile și pe capetele altor persoane cu dizabilităţi, dar niciunul nu a avut o reacţie dramatică.

Imaginile care s-au răspândit în toată lumea i-a făcut pe cei de la televiziunea TV2000 să ceară părerea unor preoţi care se ocupă de exorcizare. În timp ce unii au spus „fără umbră de îndoială" că Francisc ori a făcut un exorcism, ori o rugăciune mai simplă care l-a eliberat pe om de demoni, alţii spun că este imposibil, pentru că exorcismul presupune un întreg ritual care ia cel puţin 20 de minute.

Vaticanul a declarat că Papa nu a intenţionat să facă un exorcism, ci a făcut ceea ce face de fiecare dată, adică s-a rugat pentru bolnavii care i-au fost prezentaţi pe loc. Reverendul Gabriele Amorth, un lider în exorcism în Roma, spune că el însuși a făcut o exorcizare asupra bărbatului și că avea patru demoni în el. Amorth a declarat pentru staţia de radio RAI că și o rugăciune scurtă, fără tot ritualul de exorcizare, poate fi eficientă. „Aceea a fost o exorcizare adevărată," a declarat el, conform AP.

Reverendul Giulio Maspero, teolog din Roma care a fost martor la multe exorcizări, crede cu certitudine că a fost vorba de asta, având în vedere și că „poziţia mâinilor papei pe capul bărbatului este cea tipică folosită de exorciști".

Cei care susţin această poziţie alimentează speculaţiile folosindu-se de fiecare menţiune pe care papa a făcut-o în slujbele sale despre Satana, pentru a arăta către un interes pe care l-ar avea papa pentru demoni, care ar fi fost mai ales vizibil pe când era arhiepiscop în Buenos Aires.

După ce Vaticanul a declarat pentru presă că nu ar fi fost vorba de un exorcism, directorul televiziunii care a înregistrat videoclipul a ţinut o conferinţă de presă live, cerând scuze că i-a atribuit papei un gest pe care acesta nu a avut nicio intenţie să îl facă. În definitiv, știrea nu a făcut decât să crească fascinaţia oamenilor pentru noul papă, care pare acum să capete dimensiuni ce trec cu mult peste admirarea unui om umil și simplu.