WikiWorship: un concept inovator de predicare

326

Jumătate de predică lăsată pe mâna enoriașilor. Asta înseamnă, în mare, WikiWorship. Platforma inventată de pastorul Philip Chryst se constituie într-o metodă nouă de evanghelizare și comunicare a mesajului Evangheliei, ajustată societăţii post-moderne în care trăim, care susţine că orice adevăr este relativ.

Jumătate de predică lăsată pe mâna enoriașilor. Asta înseamnă, în mare, WikiWorship. Platforma inventată de pastorul Philip Chryst se constituie într-o metodă nouă de evanghelizare și comunicare a mesajului Evangheliei, ajustată societăţii post-moderne în care trăim, care susţine că orice adevăr este relativ.

Numele WikiWorship este inspirat din denumirea platformei online de informaţii „Wikipedia”, care este o enciclopedie al cărei conţinut poate fi editat oricând, de oricine. Așadar, în Wiki – Worship (Închinare) oricine poate participa la construirea mesajului evanghelic.

Pastorul Chryst a construit acest concept după ce a auzit într-o predică următoarea afirmaţie: „Noi, ca biserică, răspundem la întrebări pe care nu le-a pus nimeni”. Astfel, el a hotărât să creeze un context în care biserica, formată din pastor și membri, să răspundă la întrebări care se află în mintea tuturor. Prin intermediul unui blog și a conturilor pe reţelele sociale YouTube și Facebook, dar și cu ajutorul unor interviuri, sondaje, sfaturi de la prieteni, familie și chiar prin poșta clasică, Chryst adună întrebări pertinente pe care le discută apoi în plen cu cei adunaţi pentru slujbă.

Serviciile divine sunt ţinute în Wilmington, California de Nord, într-un local, în fiecare duminică dimineaţă. Acest experiment evanghelistic va dura până pe 13 aprilie.

Deși, la o primă vedere, pare a fi simplu de realizat, în realitate lucrurile sunt complicate și întregul succes al slujbei depinde de abilitatea moderatorului de a administra întrebările și răspunsurile. „Adevărata provocare stă în a-ţi lua mâinile de pe amvon, fără să faci însă un ghiveci din mesaj”, povestște Chryst din experienţa sa, pentru Huffington Post. De asemenea, el recunoaște totuși că uneori îi este teamă de răspunsurile și contribuţia celor prezenţi.

În timpul slujbei microfonul circulă printre cei aproximativ 50 de participanţi, care dau răspunsuri teoretice sau din experienţa lor. Întrebaţi dacă cred că musulmanii, budiști, evreii și alţi necreștini vor fi condamnaţi dacă nu-L recunosc pe Isus ca Salvator, o mulţime de mâini se ridică. Unul din cei prezenţi povestește despre cum, aflat într-o călătorie în Malayisia, a fost jefuit și despre felul în care un musulman i-a dat de mâncare și l-a ajutat să ajungă acasă. El continuă apoi să spună cum acest lucru a fost pentru el o mărturisire puternică de credinţă și că nu ar putea crede că acel om nu va ajunge în Ceruri.

După încheierea acestei serii de WikiWorship, Chryst intenţionează să scrie o carte dedicată pastorilor, care să conţină lecţile pe care le-a învăţat din acest experiment.

Pentru duminica viitoare însă, Chryst a realizat un clip video în care prezintă întreabrea centrală a întâlnirii: „Având în vedere că Dumnezeu a creat girafa, ar trebui să înţelegem că Dumnezeu are un simţ al umorului? Și noi, creștinii, putem folosi acest dar magic al râsului ca o expresie a Chipului lui Dumnezeu?”

Mulţi dintre noi ne-am întrebat acest lucru și probabil că mai avem în minte și alte dileme asemănătoare. Un context în care astfel de întrebări își au locul și în care se caută răspunsuri pare să fie benefic și să antreneze și persoane care nu sunt în mod obișnuit active într-o biserică.

Sursa foto: Facebook/Philip-Chryst