Y. Furuya: Creştinismul japonez e prea teoretic

284

Creştinismul japonez este „excesiv de teoretic" şi prea puţin implicat în activismul social, susţine teologul Yasuo Furuya. Acesta a publicat o carte în care caută răspunsuri la întrebarea: Mai este creştinismul real în Japonia?

Creştinii din Japonia au făcut „compromis" încă din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, crede fostul profesor de teologie sistematică, de la Universitatea Seigakuin, din Tokyo, notează eni.ch.

Doar 1% din cei 127,5 de milioane de locuitori ai Japoniei sunt creştini şi, în opinia lui Furuya, cauza principală este accentul prea mare pus pe cunoaşterea intelectuală, în timp ce oamenii ar reacţiona mult mai bine faţă de un „creştinism practic şi popular".

Întrebat dacă s-a schimbat ceva în perspectiva creştinilor japonezi după dezastrul din luna martie, când un cutremur puternic a provocat un tsunami ce a condus la zeci de mii de pierderi de vieţi omeneşti şi la una dintre cele mai grave crize nucleare din istorie, Furuya a precizat că şi-a încheiat cartea înainte de momentul respectiv. Totodată, el a remarcat că bisericile din Japonia s-au mobilizat în urma dezastrului şi au încercat să îi ajute pe cei afectaţi. „Cred că efectele lui 11 martie se vor vedea mai târziu", a declarat teologul.

Furuya îi încuraja, în 2007, pe creştinii din Japonia, să scoată în evidenţă şi să predice despre Împărăţia lui Dumnezeu pentru ca să depăşească momentul de stagnare a misiunii de evanghelizare.

(Foto: washingtontimes.com)