Luna aprilie a marcat istoric mersul lumii prin câteva evenimente cu totul neaşteptate şi tragice, determinate de catastrofe naturale, defecţiuni tehnice sau erori umane. Semnele timpului a evaluat-o ca „luna morţii".

Aprilie 2010 – Luna morţii

Preşedintele Poloniei Lech Kaczynski a murit în urma unui accident aviatic, în Rusia. Prăbuşirea avionului prezidenţial, în data de 10 aprilie, a adus moartea unei întregi suite de personalităţi din elita politică poloneze; alături de preşedinte şi soţia sa au murit alte 94 de persoane, majoritatea oficiali ai guvernului polonez. Polonia a decretat o săptămână de doliu naţional.

La doar 3 zile distanţă, pe 13 aprilie, în timp ce presa internaţională publica diverse presupoziţii cu privire la cauzele tragediei aeriene din Rusia (defecţiune tehnică, eroare umană), China a fost zguduită de un cutremur cu magnitudinea de 6,9, care a provocat moartea a cel puţin 2.000 de persoane şi rănirea altor 10.000.

O altă catastrofă naturală a paralizat nu doar Europa, ci întreaga lume. La o zi după cutremurul din China, în data de 14 aprilie, a erupt vulcanul Eyjafjallajökull din Islanda. Norii de fum şi de cenuşă vulcanică au acoperit cerul ţărilor europene. Întregul trafic aerian din Europa a fost dat peste cap şi, odată cu el, mii de curse internaţionale de pe toate continentele. Situaţia de criză inedită s-a prelungit mai multe zile, iar pagubele, la nivel global, au fost evaluate la 5 miliarde de dolari.

Data de 20 aprilie a adus pe continentul american o catastrofă şi o tragedie de mare amploare. În urma unei explozii pe platforma petrolieră The Deepwater Horizon, din Golful Mexic, structura acesteia s-a prăbuşit. Scurgerea de ţiţei care a urmat, de aproape 60.000 de barili pe zi, a declanşat cea mai mare criză ecologică din istoria SUA şi a ţinut capul de afiş al marilor publicaţii timp de mai multe luni.

Luna aprilie a înregistrat şi aspecte pozitive. Preşedinţii SUA şi Rusiei au semnat, în data de 8 aprilie, tratatul pentru reducerea arsenalului nuclear. Pentru cele două superputeri, documentul START II a însemnat o reducere cu 75% a arsenalului nuclear faţă de START I, precedentul tratat, din 1991. Totodată, Barack Obama şi Dmitri Medvedev şi-au luat angajamentul să colaboreze împotriva programului nuclear al Iranului. În China, pe data de 22 aprilie, miliardarul octogenar Yu Pengnian şi-a donat toată averea săracilor, adică nu mai puţin de 1,2 miliarde de dolari.

Gestul lunii: Noel Pumarejo a şocat un tribunal din Manhattan (New York, SUA), când i-a oferit o Biblie celui care i-a omorât soţia.

Retrospectiva lunii mai 2010 poate fi urmărită aici.