În retrospectiva ST luna august 2010 a fost evaluată drept „luna premierelor”, pozitive și negative. Atât în războiul din Irak cât și în lupta împotriva primei pandemii din sec. 21 s-a scris ultimul capitol. În Rusia au fost cele mai mari temperaturi din ultimul secol, iar inundaţiile din Pakistan au dus la cea mai mare criză umanitară.

August 2010 – Luna premierelor

Cel mai semnificativ eveniment al lunii august a avut loc la finalul acesteia. În data de 31 august, misiunea combatantă americană în Irak a luat sfârşit. Operaţiunea „Eliberarea Irakului" fusese iniţiativa administraţiei Bush, ca parte din războiul împotriva terorismului. În campania electorală din 2008, Barack Obama a promis că va pune capăt războiului. Un număr de 90.000 de militari americani s-au retras din Irak; alţi 50-65.000 au rămas pentru ca să protejeze bazele militare şi să asigure procesul de predare a acestora forţelor irakiene. „Este timpul să întoarcem pagina", a spus Barack Obama, punând capăt celor 7 ani de război.

O altă pagină a istoriei a fost întoarsă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. În 10 august, OMS a declarat că pandemia declanşată de virusul H1N1 s-a încheiat. S-a trecut într-o fază nouă, de postpandemie, cu posibilitatea ca, sporadic şi izolat, epidemia să reapară. Pandemia de gripă porcină a fost anunţată oficial în data de 11 iunie 2009, şi a lăsat în urmă 18.500 de decese. În statisticile oficiale aceasta a fost prima pandemie a secolului al XXI-lea.

Două tipuri de dezastru natural au avut loc în august. Rusia a înregistrat cel mai teribil val de căldură cu care a fost confruntată în ultimii 130 de ani. Incendiile care au urmat au avut o amploare nemaivăzută în ultimii 40 de ani. De la 50 de focare, s-a ajuns în final la peste 800 de incendii individuale. Focul a cuprins mii de hectare arabile. Ca atare, autorităţile moscovite au sistat exporturile de grâne, pentru asigurarea resurselor necesare consumului intern. Au fost ameninţate capitala şi obiective de interes nuclear. Nivelul de poluare înregistrat în Moscova a fost de 10 ori mai mare decât în mod normal. Dmitri Medvedev a numit situaţia drept „un dezastru natural de felul celor care se întâmplă o dată la 30 sau 40 de ani."

Inundaţiile şi viiturile au afectat mai multe ţări din America şi Europa Centrală, până în Pakistan şi China. Mai multe oraşe din Polonia, Cehia, Lituania şi Germania au fost inundate. Râul Neisse, de la frontiera germano-poloneză a ajuns la peste 7 metri, deşi în mod normal nivelul râului era de 1,7 m. Organizaţia Naţiunilor Unite a evaluat inundaţiile din august, din Pakistan, drept cea mai mare criză umanitară din istoria recentă. Practic au fost afectaţi mai mulţi oameni decât în cazul tsunamiului care a lovit Asia de Sud Est (în decembrie 2004) şi a cutremurelor din Caşmir şi Haiti la un loc.

Evenimentul lunii: Elizabeth Comeau, prima persoană născută în SUA prin fertilizare in vitro, a adus pe lume un băieţel.