Luna mai 2010 a fost luna celor 3 „C": crize, catastrofe, conflicte. Lumea a cunoscut criza economică a Greciei sau criza relaţiilor diplomatice între Turcia și Israel, catastrofe aviatice pe două continente și prima bacterie sintetică produsă de om.

Mai 2010 – luna celor trei „C”

Grecia a ţinut capul de afiş al lunii din cauza riscului de faliment. În data de 2 mai, FMI şi statele zonei euro au hotărât să le acorde elenilor 110 miliarde de euro, un sprijin fără precedent în istoria UE. „Evitarea falimentului este o chestiune de importanţă naţională", a declarat premierul grec George Papandreou. Situaţia Greciei a avertizat că şi alte state europene ar putea să îi împărtăşească soarta. Printre ţările vizate se numărau Irlanda, Italia, Spania şi Portugalia, considerate economiile vulnerabile ale Europei.

Criza economică europeană a fost acompaniată de eforturile internaţionale de a opri programul nuclear al Iranului. SUA au căzut de acord cu Rusia, China şi alte puteri ale lumii, în data de 18 mai, să îi impună Iranului un al patrulea set de sancţiuni, în încercarea de a opri autorităţile de la Teheran să continue programul nuclear. S-a decis ca navele şi aeronavele care intră sau ies din Iran să fie verificate pentru a nu transporta materiale interzise.

Luna mai a înregistrat alte două catastrofe aviatice, soldate cu sute de morţi. Zborul 771 al Afriqiyah Airways s-a prăbuşit pe aeroportul din Tripoli, Libia, în 12 mai. Au murit 103 dintre cele 104 persoane aflate la bord. Apoi, în data de 22 mai, Zborul 812 al Air India Express s-a prăbuşit pe Aeroportul Internaţional Mangalore. Şi-au pierdut viaţa 158 de persoane.

Cercetătorii americani au anunţat, în 20 mai, crearea primei celule vii cu genom sintetic. Oamenii de ştiinţă s-au arătat încrezători că această descoperire va avea un impact extraordinar pentru crearea de noi combustibili, pentru metodele de epurare a apei sau pentru producţia mai rapidă a vaccinurilor. Preşedintele Barack Obama a solicitat Comisiei pentru Studiul Problemelor Bioetice să evalueze beneficiile, dar şi potenţialele riscuri ale acestei descoperiri.

Creştinii din 200 de ţări ale lumii s-au reunit în rugăciune, în data de 23 mai, cu ocazia celei de-a zecea sărbătoriri a Zilei Mondiale a Rugăciunii, pentru iertarea păcatelor şi pentru vindecarea naţiunilor. Peisajul religios al lunii a fost colorat de lansarea documentarului Saving Africa's Children (26 mai), produs de HBO, un film despre uciderea copiilor în Nigeria, sub acuzaţia de vrăjitorie, dar şi de a doua înhumare a lui Copernic (22 mai), în semn de reabilitare a astronomului polonez de către Vatican.

Luna s-a încheiat într-un spectru sângeros. În data de 31 mai, liderul Al Qaeda, Mustafa Abu al-Yazid, a fost ucis în urma unui atac aerian american. Conform serviciilor secrete americane, Abu al-Yazid ocupa locul 3 în ierarhia grupării teroriste Al Qaeda, după Osama bin Laden şi Ayman al-Zawahri. În aceeaşi zi, un comando israelian a ucis 9 activişti turci care voiau să ducă ajutoare umanitare în Gaza. Evenimentul a declanşat tensiuni puternice între autorităţile israeliene şi cele turce.

Recordul lunii: Lucrarea Nude, Green Leaves and Bust a lui Pablo Picasso (din 1932) s-a vândut pentru preţul record de 106,5 milioane de dolari (5 mai).

Retrospectiva lunii iunie 2010 poate fi urmărită aici.