Luna septembrie a anului trecut a fost marcată de câteva mișcări masive de protest. Semnificativă a fost nemulţumirea francezilor faţă de reformarea sistemului de pensii, care a scos în stradă peste 1 milion de oameni. Marcante au fost și protestele ateilor englezi faţă de vizita istorică a Suveranului Pontif în Marea Britanie.

 

Septembrie 2010 – Luna protestelor

Mai mult de un milion de francezi au ieşit în stradă, în data de 7 septembrie, pentru a protesta împotriva proiectului de reformare a sistemului de pensii. CGT, principalul sindicat francez, a pretins că la protest au participat 2,7 milioane de persoane. După câteva zile, preşedintele Nicolas Sarkozy a acceptat concesii de un miliard de euro la reforma sistemului de pensii.

Papa Benedict al XVI-lea a început pe 16 septembrie vizita sa istorică în Marea Britanie, unde a întâlnit-o pe regina Elisabeta a II-a. Liderul catolic a fost întâmpinat cu răceală de societatea britanică secularizată, vizita sa fiind întâmpinată cu proteste din partea diverselor organizaţii şi grupări ateiste. Aceştia au cerut ca Papa să fie tras la răspundere pentru abuzurile sexuale comise de preoţi catolici. Suveranul pontif a cerut scuze pentru răul suferit de victimele clericilor catolici.

11 septembrie şi comemorarea a 9 ani de la evenimentele tragice de la World Trade Center au fost marcate, în 2010, de protestele internaţionale vizavi de intenţia pastorului american Terry Jones de a organiza arderea publică a Coranului. Secretarul de Stat al SUA, Hillary Clinton, şi-a exprimat dezaprobarea faţă de această intenţie. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a catalogat-o ca „scârboasă" şi „greşită", iar Secretarul General al ONU, Ban Ki-Moon, a declarat că „astfel de acţiuni nu sunt scuzate de nicio religie". Sub presiunea liderilor religioşi şi politici, biserica lui Jones a renunţat la arderea Coranului.

Ziua de 20 septembrie a fost aleasă ca zi de rugăciune în care creştinii, şi nu numai ei, să se roage pentru ateul Christopher Hitchens. Diagnosticat cu cancer la esofag, Hitchens a protestat faţă de iniţiativă: „Vă rog… să nu deranjaţi cerul surd cu cererile voastre zadarnice." În noiembrie, Hitchens a avut o dezbatere publică, la Toronto, cu fostul premier britanic Tony Blair, despre impactul religiei în societate.

Evenimentul lunii: Preşedintele american Barack Obama s-a întâlnit cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, cu regele Iordaniei, Abdullah al II-lea, şi cu preşedintele egiptean, Hosni Mubarak, pentru a discuta despre pacea Orientului Mijlociu. Întâlnirea a avut loc la Casa Albă, în data de 1 septembrie. „S-ar putea ca această oportunitate să nu mai revină curând", a spus Obama.

Omul lunii: Kim Jong-Un, fiul dictatorului nord-coreean Kim Jong Il, a fost pe primele pagini ale ziarelor ca urmare a zvonurilor că va prelua puterea de la tatăl său.