Singularitatea unui premiu

În anul 2015, cei 50 de profesori care formează Adunarea Nobel, cu sediul în Suedia, au decis împărţirea premiului pentru fiziologie sau medicină între trei câştigători: William C. Campbell, Satoshi Ōmura (o jumătate) şi Youyou Tu (cealaltă jumătate). Fiecare premiu Nobel are aspecte care îl singularizează, dar cel de anul acesta are poate mai multe...

Dislike pentru like-urile care ne manipulează

Paris, 13 noiembrie 2015. O capitală europeană este lovită meschin de fundamentaliști care își legitimează crimele folosind un nume sfânt: un eveniment de impact care a șocat întreaga lume. Nu este nici prima și, din păcate, nici ultima tragedie ale cărei urmări asupra publicului larg au devenit subiect de analiză.

Sfârşitul progresului?

Prăbuşirea regimurilor comuniste din ţările est-europene a generat un mare optimism istoric. Francis Fukuyama, considerat în epocă un profet al capitalismului liberal, vedea în evenimentele deceniului nouă al secolului trecut semnele „universalizării democraţiei liberale occidentale ca formă finală de guvernare umană”, odată cu încheierea „evoluţiei ideologice a umanităţii”, adică odată cu ieşirea din scena istoriei...

Când se vor sătura neamurile…

Statele naţiuni își văd ameninţată securitatea și identitatea și reacţionează. Sunt temătoare, neliniștite, nu mai au pace.

Apocalipsa în Orientul Mijlociu

Anul în care aşa-zisul Stat Islamic a pătruns în mentalul colectiv a fost 2014. Dar 2015 a fost anul în care Stat Islamic a început să transforme în realitate cele mai cumplite temeri şi să contureze politica internaţională.