Jurnalista şi autoarea Lauren Kessler este de părere că există o fântână a tinereţii şi că aceasta este alimentată de curiozitatea fiecăruia dintre noi asupra lucrurilor din această lume, de provocările pe care le acceptăm şi de riscurile pe care ni le asumăm, mărturiseşte aceasta într-un interviu acordat publicaţiei Psychology Today.

Pentru Kessler, tinereţea nu înseamnă o piele fină, fără cusur, ci aceasta se traduce prin păstrarea unui organism tânăr şi sănătos, prin conservarea simţului creativ, vibrant şi curios.

Pe blogul său, CounterClockwiseBook, ea construieşte un tablou al modului în care americanii aleg să „trăiască mai mult după ce euforia de a trăi a dispărut”, în care aceştia fac eforturi de a supravieţui 80 sau 90 de ani, dintre care ultimii 10 simţindu-se lipsiţi de fericire, inutili, incapabili, fragili şi dependenţi de tratamentul medicamentuos care le prelungeşte viaţa.

Din fericire, însă, au fost descoperite trucuri care ţin de stilul nostru de viaţă şi care ne pot aduce mai aproape de fântâna tinereţii, astfel încât să trăim o viaţă cât mai lungă şi să ne bucurăm de vitalitatea şi energia specifice tinereţii.

Unul dintre cele mai importante lucruri care îţi redau din vigoarea tinereţii este setarea mintală. Un studiu restrâns efectuat de cercetătorii de la Universitatea din Exter a ajuns la concluzia că acei oameni care au o atitudine pozitivă şi se implică în activităţi care îi stimulează fizic şi psihic ajung să îşi păstreze spiritul tânăr, starea de sănătate mai bună şi reuşesc să se menţină în formă chiar şi la o vârstă mai înaintată. Unul dintre participanţii la studiu menţiona că „dacă oamenii cred că sunt bătrâni şi fragili, se vor comporta ca niste oameni bătrâni şi fragili“.

Dieta adoptată are un rol important în menţinerea unui trup tânăr şi a unei minţi agere. Un secret care vine tocmai din Okinawa, din îndepărtata Japonie, locul unde trăiesc cei mai bătrâni oameni, este acela de a mânca suficient, dar fără a avea senzaţia că eşti sătul, notează publicaţia Health. Centenarii din această zonă se opresc din a mânca în momentul în care se simt 80% plini, dezvăluie Dan Buettner, autorul cărzii Zonele Albastre (The Blue Zones).

Acest lucru este confirmat şi de cercetătorii de la Universitatea St. Louis care au descoperit că cei care mănâncă mai puţin şi, în acelaşi timp, fac sport, îşi micşorează nivelul hormonului tiroidiant T3, lucru care determină încetinirea procesului de îmbătrânire.

De asemenea, cei care mănâncă mai puţină carne, dar mai multe legume şi fructe îşi pot mări semnificativ speranţa la viaţă, a observat Buettner în cercetarea sa cu privire la persoanele care au împlinit 100 de ani.

Sănătatea creierului joacă un rol important în păstrarea tinereţii, de aceea stimularea acestuia devine extrem de importantă, la orice vârstă. În acest sens, exerciţiile mentale sau jocurile care ne provoacă să gândim sunt o soluţie eficientă pentru stimularea creierului, mult mai eficientă decât suplimentele pentru îmbunătăţirea memoriei, spun cercetătorii de la Spitalul St Michael din Toronto. Pe lângă faptul că acestea ajută la antrenarea memoriei, ele sporesc viteza de procesare a informaţiei şi îmbunătăţesc capacitatea de argumentare. Atenţie, însă, jocurile şi exerciţiile mentale nu înlocuiesc tratamentele prescrise pacienţilor care suferă de afecţiuni cognitive grave, spun specialiştii.

Nu în ultimul rând, cercetătorii de la Colegiul de Medicină Albert Einstein din Statele Unite susţin că fântâna tinereţii se află chiar la nivelul creierului nostru, în hipotalamus, zona responsabilă de mecanismele de creştere, dezvoltare, reproducere şi metabolism. Autorul studiului care a fost efectuat pe şoareci de laborator, profesorul Dongsheng Cai, este de părere că aceste descoperiri ar putea contribui la găsirea unor soluţii în scopul prelungirii vieţii, dar şi pentru tratarea diverselor afecţiuni care apar odată cu procesul de îmbătrânire.

Află care sunt acele lucruri pe care e esenţial să le ştii dacă vrei să trăieşti mai mult şi mai bine.