A apărut Big Brother al medicamentelor

26

Autoritatea pentru Alimente şi Medicamente din SUA (FDA) a aprobat la sfârşitul lunii iulie un dispozitiv de mărimea unui grăunte de nisip care poate fi integrat în medicamente şi le poate spune medicilor dacă pacienţii îşi iau pastilele.

Autoritatea pentru Alimente şi Medicamente din SUA (FDA) a aprobat la sfârşitul lunii iulie un dispozitiv de mărimea unui grăunte de nisip care poate fi integrat în medicamente şi le poate spune medicilor dacă pacienţii îşi iau pastilele.

Cipul nu are baterie sau senzor şi va funcţiona cu ajutorul  corpului uman. După înghiţire, cipul va interacţiona cu sucul gastric pentru a produce tensiune electrică. Această tensiune va putea fi citită de la suprafaţa pielii printr-un aparat, care va putea totodată să trimită şi un mesaj electronic pe telefonul medicului pentru a-l anunţa dacă pacientul a luat medicamentul.

De asemenea, cipul va înregistra pulsul şi va estima activitatea fizică depusă de pacient. Astfel, medicul va beneficia de mai multe informaţii care să-l ajute în evaluarea tratamentului, precum şi asupra necesităţii de a modifica doza respectivului medicament.

Existenţa acestui cip este foarte importantă deoarece sondajele de opinie recente au demonstrat că jumătate dintre pacienţi nu iau medicamentele regulat. Momentan cipurile sunt folosite experimental doar  în medicamente placebo, dar primii beneficiari vor fi pacienţii bolnavi de diabet şi de boala Parkinson.