A şti o limbă străină energizează creierul

162

A învăţa o limbă străină e o formă de antrenament pentru creier, care îmbunătăţeşte semnificativ răspunsul sistemului nervos la sunete, a demonstrat un experiment condus de cercetători de la Universitatea americană Northwastern.

Persoanele care ştiu şi o altă limbă în afară de cea maternă au creierul mai antrenat să distingă sunetele şi să filtreze zgomotul relevant din mediul înconjurător, spun experţii în studiul publicat de Proceedings of the National Academy of Sciences.

Echipa de cercetători a monitorizat răspunsurile cerebrale a 48 de voluntari studenţi, sănătoşi, dintre care 23 vorbeau şi o a doua limbă. Experimentul a demonstrat că, deşi în condiţii de linişte, creierele celor care vorbeau doar engleză şi creierele celor care vorbeau şi o a doua limbă au reacţionat similar, în condiţii de zgomot, cei care ştiau şi altă limbă în afară de engleză au fost mult avantajaţi.

Diferenţele s-au observat la nivelul perceperii zgomotului, persoanele bilingve putând să identifice mult mai uşor informaţia relevantă, în ciuda zgomotului. Însă cercetătorii au observat că această capacitate de percepţie sporită este oglindită şi de activitatea cerebrală, care era mult mai intensă la persoanele bilingve.

"Experienţa sporită cu sunetele a persoanei bilingve are ca rezultat un sistem auditiv care este foarte eficient, flexibil şi concentrat pe procesarea automată a sunetelor, mai ales în condiţii de ascultare provocatoare sau noi," a declarat Nina Kraus, coordonatorul studiului, citată de BBC.