Adulţi blocaţi în trupuri de copii

1151

Laxmi Yadev are 20 de ani, dar de la vârsta de 5 ani nu s-a mai schimbat. Îmbrăcată în haine de copii, nu ai ghici niciodată că tânăra a terminat deja liceul și lucrează pentru a-și ajuta familia.

Tânăra din Gurgoan, India, mai are doi fraţi: o soră mai mică la vârstă, dar care este mai înaltă decât toţi, și un frate care suferă de aceeași boală ca ea, rămânând și el pitic. Cei doi sunt cei mai buni prieteni și se încurajează reciproc atunci când alţii râd de ei. Presa nu scrie despre boala de care suferă cei doi, decât că este o problemă genetică rară, conform Daily Mail. Pentru că se spune că părinţii nu ar fi avut bani pentru o terapie cu hormoni de creștere, înseamnă că nanismul de care suferă cei doi s-ar putea datora unor disfuncţii endocrine.

Aceasta nu este cea mai gravă formă de nanism. Nick Smith, un tânăr de 21 de ani din SUA, suferă de una dintre cele mai grave forme de nanism: MOPD II sau nanism esenţial osteodisplastic de tip II. Există cinci subtipuri de nanism esenţial care sunt printre cele mai severe 200 de forme de nanism și se estimează că doar 100 de persoane din lume suferă de așa ceva.

Nanismul esenţial este cauzat de moștenirea a unei gene mutante de la fiecare părinte. Creșterea anormală nu este cauzată de o deficienţă a hormonului creșterii, precum în nanismul hipopituitar, de aceea administrarea de hormoni pentru creștere nu dă rezultate. Speranţa de viaţă pentru persoanele care suferă de acest tip de nanism este de 30 de ani. La 21 de ani, Nick are înălţimea unui copil de trei ani și cântărește mai puţin de 12 kilograme.

Cea mai mică femeie din lume, înregistrată în Cartea Recordurilor, este indianca Jyoti Amge, cu o înălţime de aproape 63 de cm. Recordul i-a adus faimă, Jyoti fiind primită la o școală normală, cu alţi adolescenţi de vârsta ei și având deja două apariţii în filme de la Bollywood, conform Huffington Post.