Alergiile care protejează de cancer

126

Un nou studiu arată că alergiile, deşi sunt o pacoste pentru cei care suferă din cauza lor, pot în acelaşi timp să fie o binecuvântare, deoarece scad şansele de dezvoltare a unor tipuri de cancer.

Cercetătorii de la Universitatea de stat din Ohio (SUA) au descoperit că anticorpii dau naştere unui răspuns imunitar robust care scade riscul de apariţie a gliomului, o tumoare canceroasă care atacă creierul şi măduva spinării. Descoperirea este susţinută de studii anterioare care au demonstrat că cei care suferă de alergii cutanate pot fi protejaţi parţial împotriva cancerului mamar, a celui de piele sau de vezică urinară, relatează EmaxHealth.

Cercetătorii au analizat probe de sânge colectate de la pacienţi cu mulţi ani înainte de a fi diagnosticaţi cu gliom, cât şi de la persoane care nu suferiseră de cancer. Rezultatele, publicate în ediţia de iulie a revistei British Medical Journal, sugerează că cei care aveau anticorpi produşi ca urmare a alergiilor, aveau cu aproape 50% mai puţine şanse de a dezvolta gliom în următorii 20 de ani, comparativ cu indivizii care nu sufereau de alergii.

„Cu cât efectele alergiilor se manifestă cu mai mult timp înaintea diagnosticării, cu atât este mai puţin probabil ca tumorile să inhibe alergiile," a explicat coordonatorul studiului, Judith Schwartzbaum. Deşi oamenii de ştiinţă nu înţeleg pe deplin fenomenele care stau la baza acestui proces, rezultatele sugerează faptul că anticorpii sau alte aspecte legate de alergii reduc riscul dezvoltării tumorilor.