Alimentaţia defectuoasă ucide 45% dintre copiii sub 5 ani

162

Aproximativ 3,1 milioane de copii sub cinci ani mor în fiecare an din cauza problemelor cauzate de alimentaţia defectuoasă, arată un studiu internaţional citat de BBC.

O alimentaţie defectuoasă conduce atât la probleme de subnutriţie, cât şi la depăşirea pragului normal al greutăţii şi la obezitate. Studiul realizat de o echipă internaţională de cercetători a analizat efectele unei alimentaţii sărace atât pe parcursul sarcinii, cât şi în copilărie. În urma studiului, profesorul Robert Black de la Şcoala de Sănătate Publică Johns Hopkins din Baltimore, SUA, a declarat pentru BBC că rata de mortalitate sau de dezvoltare a bolilor cronice este influenţată major de condiţiile oferite fătului în timpul sarcinii şi, mai apoi, în primii doi ani de viaţă. Deficienţele nutriţionale pot afecta abilităţile copiilor la şcoală şi, mai apoi, reuşitele sau eşecurile lor în viaţa profesională şi în societate.

Datele au arătat că în 2011, mai mult de 165 de milioane de copii sufereau de o încetinire a dezvoltării, fiind foarte scunzi în raport cu vârsta, iar 50 de milioane erau mult mai slabi decât ar fi trebuit să fie la înălţimea lor. Cifrele sunt îngrijorătoare, în ciuda faptului că oamenii de ştiinţă susţin că s-au observat progrese în această privinţă. Aproximativ 900.000 de vieţi din 34 de ţări ar fi salvate, dacă s-ar aplica la nivel global doar 10 dintre politicile nutriţionale care și-au dovedit eficienţa. 

Ei au mai descoperit că alimentaţia defectuoasă are repercursiuni chiar şi asupra economiei. Astfel, un raport ONU arată că problemele de nutriţie se ridică la un cost global de aproximativ 3,5 trilioane de dolari, pe fondul asigurărilor de sănătate şi a productivităţii pierdute, adică aproximativ 500 de dolari pentru fiecare persoană.

Anita Tiessen, purtătorul de cuvânt al campaniei Enough Food for Everyone IF notează progresele înregistrate în combaterea deceselor infantile la nivel global, dar se arată îngrijorată de numărul alarmant de decese rezultat din studiu, care este mult mai mare decât cel preconizat.