Antibioticele populare pot avea efecte negative serioase

440

Antibioticele sunt poate cele mai importante medicamente pentru omul de astăzi dar, ca toate medicamentele pot avea efecte secundare negative, care nu au devenit cunoscute decât după ce mii de pacienţi au fost trataţi.

Antibioticele sunt poate cele mai importante medicamente pentru omul de astăzi dar, ca toate medicamentele pot avea efecte secundare negative, care nu au devenit cunoscute decât după ce mii de pacienţi au fost trataţi.

Acesta este cazul pentru clasa de antibiotice cunoscută ca fluorochinolone, care include norfloxacin, ciprofloxacin, ofloxacin, levoflox, moxifloxacin. Levofloxul a fost cel mai bine vândul antibiotic în Statele Unite, în 2010, iar anul trecut a fost motivul pentru mai multe de 2.000 de procese intentate de pacienţi care au suferit reacţii adverse serioase după tratament.

Reacţiile adverse se pot produce aproape oriunde în organism. În plus faţă de efectele nedorite ocazionale asupra sistemului muscular, vizual şi renal, în cazuri rare, medicamentele pot răni în mod serios sistemul central nervos, inima, ficatul, pielea, sistemul gastrointestinal, auzul şi metabolismul zahărului din sânge.

Începând din acest an, la indicaţia FDA (Administraţia Americană pentru Alimente și Medicamente), firmele producătoare de antibiotice din clasa fluorochinolonelor trebuie să adauge în prospectul acestora o avertizare privind riscul crescut de tendinită şi de ruptură tendinoasă.

Problema cea mai mare este că aceste antibiotice sunt adesea prescrise necorespunzător. În loc să fie utilizate numai împotriva unor infecţii bacteriene serioase, care să ameninţe viaţa, precum pneumonia, ele sunt prescrise în mod obişnuit pentru sinuzită, bronşită, dureri de urechi şi alte afecţiuni care pot fi tratate cu medicamente mai slabe.

Utilizarea lor frecventă a crescut şi incidenţa a două infecţii extrem de serioase şi greu de tratat: Stafilococul auriu rezistent la meticilină (cunoscut şi ca MRSA) şi diaree severă provocată de Clostridium difficile.

Mahyar Etminan, un epidemiolog farmaceutic de la Universitatea British Columbia, a declarat că medicamentele sunt suprasolicitate „de către medici leneşi care încearcă să omoare o muscă cu o armă automată", relatează NYTimes. Etminan a realizat mai multe studii prin care a demonstrat că riscul unei potenţiale orbiri prin dezlipire de retină, sau a unei insuficienţe renale acute este mai mare la persoanele care utilizau fluorochinolone.