Un reportaj publicat de Associated Press spune povestea medicului Cătălin Cîrstoveanu, șeful unităţii de cardiologie al Spitalului Marie Curie, aflat într-o luptă declarată împotriva bolilor de inimă ale copiilor, dar și a șpăgilor din sistemul medical.

Deși este dotată cu aparatură de ultimă oră, unitatea cardio a Spitalului Marie Curie nu a tratat nici măcar un singur copil în ultimul an și jumătate de când a fost dată în funcţiune. Aceasta deoarece secţia este afectată de o lipsă acută de personal medical care să utilizeze aparatura. Pentru dr. Cîrstoveanu, motivul este limpede. Din cauza politicii care exclude posibilitatea suplimentării veniturilor medicilor prin mită, cei mai mulţi doctori nu vor să se angajeze în acest spital.

Reportajul face o tristă descriere a sistemului medical marcat de corupţie, în care „chirurgii cer mită pentru a salva vieţile bebelușilor, ba chiar este nevoie să strecori niște bani în buzunarul infirmierei ca să îţi schimbe așternuturile”. Materialul vorbește despre „piaţa şpăgilor” calculată „în funcţie de posibilităţile pacienţilor” și de pregătirea personalului medical.

„În mod ideal, am avea salarii decente și nimeni nu ar fi tentat să accepte plăţi neoficiale, iar populaţia ar fi educată astfel încât oamenii să nu creadă că aceasta este singura modalitate de a beneficia de îngrijiri medicale adecvate”, a declarat ministrul sănătăţii, Ladislau Ritli, pentru jurnaliștii AP.

Situaţia la Marie Curie este una extrem de sensibilă. În timp ce șeful unităţii de cardiologie, descris ca un erou, este nevoit să își ducă pacienţii la spitale din afara ţării, unde să poată beneficia de tratamentul necesar vindecării, companiile care au donat pentru înfiinţarea unităţii sunt furioase că aceasta nu este funcţională.

Dr. Cătălin Cîrstoveanu spune că îi este „rușine” că e nevoit să călătorească în străinătate pentru a salva copiii, însă vorbește cu mândrie despre momentele în care vede bucuria părinţilor copiilor care supravieţuiesc.