Bebeluşii cu taţi mai în vârstă trăiesc mai mult

329

Oamenii de ştiinţă americani de la Universitatea Northwestern au demonstrat într-un studiu recent că bebeluşii ai căror taţi au vârste înaintate par să fie programaţi genetic pentru a trăi mai mult.

Studiul care a fost publicat în ediţia din iunie a revistei Proceedings of the National Academy of Sciences, arată că structura genetică a spermei se modifică pe măsură ce bărbaţii înaintează în vârstă şi generează un cod ADN care favorizează longevitatea, o trăsătură transmisă bebeluşilor şi care se poate şi acumula în generaţii.

Profesorul Dan Eisenberg şi colegii săi au studiat felul în care sunt moşteniţi telomerii (care se află la capetele cromozomilor ce alcătuiesc codul genetic) pe un grup de 1.779 de tineri din Filipine, relatează AFP.

Oamenii de ştiinţă cunosc faptul că speranţa de viaţă este asociată cu lungimea telomerilor, o lungime mai mică fiind de obicei echivalentă cu o speranţă de viaţă mai mică.

Telomerii, măsuraţi din probele de sânge, erau mai lungi la voluntarii ai căror taţi erau în vârstă atunci când ei s-au născut şi chiar mai lungi la cei a căror bunic pe linie paternă era la rândul său la o vârstă înaintată atunci când a devenit tată.

Deşi paternitatea tardivă ar putea aduce beneficii pe termen lung pentru starea de sănătate, oamenii de ştiinţă nu o recomandă până nu se fac mai multe studii, deoare ce se ştie că influenţează riscul de a transmite mutaţii genetice care pot provoca avort spontan sau alte probleme de sănătate.