Beneficii inedite ale apei

262

Dincolo de rolul vital pe care îl joacă apa în scopul hidratării întregului nostru corp, acest lichid „magic" ne aduce o serie de alte beneficii importante și surprinzătoare.

Apa îţi poate crește anumite abilităţi cognitive. Experţii de la Universitatea East London au observat o îmbunătăţire a timpului de reacţie cu până la 14 procente în rândul voluntarilor. Fenomenul ar putea fi explicat de influenţa deshidratării asupra scăderii abilităţii de concentrare (care întârzie timpul de reacţie), susţin cercetătorii, după ce au observat că metoda consumului de apă a fost extrem de eficientă în rândul participanţilor însetaţi.

Bea apă pentru întărirea metabolismului. Doar 500 de mililitri de apă pot crește rata metabolismului cu 30 de procente, iar efectele benefice pot fi observate după primele 10 minute de la consum, arată o cercetare publicată în The Journal of Clinial Endocrinology & Metabolism. Nivelul maxim de creștere este atins după un interval de 30-40 de minute, precizează experţii. Efectele benefice asupra metabolismului au fost observate atât în rândul femeilor, cât și în cazul bărbaţilor.

Apa îţi protejează inima. Experţii de la Universitatea Loma Linda au descoperit că riscul de deces din cauza bolilor cardiace a fost semnificativ mai mic în rândul voluntarilor care consumau în fiecare zi cel puţin cinci pahare de apă, comparativ cu indivizii care nu beau decât maxim două pahare. „În mod fundamental, consumul insuficient de apă poate fi la fel de periculos pentru inima ta, precum fumatul", a declarat coordonatoarea studiului, dr. Jacqueline Chan.

Apa scade riscul dezvoltării anumitor tipuri de cancer. Persoanele care beau în fiecare zi cel puţin 1,4 litri de apă își pot micșora astfel riscul de apariţie a cancerului la vezica urinară cu până la 53%, comparativ cu cei care consumă mai puţin de 0,4 litri, arată un studiu publicat în jurnalul Enviormental Health Perspectives. De asemenea, cercetările arată că apa consumată poate diminua riscul dezvoltării cancerului de colon cu circa 45%, scrie publicaţia Shape

Platforma Benefits of Drinking Water oferă și alte dovezi ale efectelor „miraculoase" ale consmului apei, printre care se numără și păstrarea unui aspect tânăr (prin hidratarea pielii), tonifierea masei musculare, eliminarea stărilor de stres sau oboseală, reducerea intensităţii durerilor de cap și a migrenelor și chiar întărirea sistemului imunitar.