Colesterolul, posibilă cauză a cancerului de sân

200
Colesterolul
Colesterolul

În cazul femeilor la care nivelul colesterolului depăşeşte limitele normale, riscul de a dezvolta cancer de sân este de 1,6 mai mare decât la restul. Aceasta este concluzia unui studiu publicat săptămâna aceasta, care are nevoie însă de cercetări ulterioare.

În urma studiilor realizate, oamenii de ştiinţă au observat o strânsă legătură între colesterol (peste nivelul normal) şi cancerul de sân, însă nu există deocamdată dovezi concludente care să arate că acesta ar fi și factorul declanșator al cancerului. Alte studii anterioare au sugerat că obezitatea ar putea fi o cauză a cancerului de sân, dar în urma experimentelor recente, se pare de fapt colesterolul este direct legat de cancerul la sân, notează Time.

Colesterolul: de ce este atat de nociv

Dr. Rahul Potluri, de la Universitatea Aston, a cercetat legătura dintre colesterol şi cancerul de sân, bazându-se pe datele obţinute de la 1,2 milioane de femei din Regatul Unit, în perioada 2000-2013. Potluri a constatat că femeile cu nivelul colesterolului de 200 mg/dL sau mai mare erau predispuse la a dezvolta cancer de sân. Totuşi, el este precaut în acest sens, deoarece în cadrul cercetătorilor sale nu a ţinut cont de alţi factori precum fumatul sau alţi factori care ar fi putut mări predispoziţia de a suferi de cancer de sân.

Potrivit lui Potluri, dacă în viitor se va confirma legătura dintre colesterol şi cancerul de sân, va trebui cercetată folosirea statinelor, folosite în prezent pentru bolile cardiovasculare, pentru prevenirea cancerului. El sugerează că un nivel al colesterolului scăzut ar putea micşora riscul de cancer de sân, iar micşorarea nivelului colesterolului se poate obţine prin tratament medicamentos, adică prin folosirea statinelor.

Statinele se folosesc pentru reducerea nivelului colesterolului. Acestea blochează enzima care produce colesterolul „rău”, însă poate avea şi efecte negative. Colesterolul este necesar corpului, motiv pentru care, în afara celui care provine din alimente, el este fabricat pentru a crea cantitatea necesară organismului. El se regăseşte în numeroase părţi ale organismului şi este necesar pentru digestia alimentelor, producţia de hormoni şi vitamina D.

Păstrarea nivelul colesterolului în limitele normale contribuie la evitarea unor afecţiuni precum ateroscleroza, diabetul zaharat, obezitatea şi bolile cardiovasculare, printre altele. Pentru a reduce nivelul colesterolului sau pentru a-l menţine, specialiştii recomandă un stil de viaţă sănătos, care să includă hrană sănătoasă şi exerciţii fizice regulate.

Niciun articol de afișat