Semnale de alarmă ale cancerului pe care nu trebuie să le ignori

9585

O serie de simptome adesea ignorate pot fi, de fapt, semnale de alarmă ale temutului cancer. Chiar dacă nu este întotdeauna cazul, iar schimbările anormale resimţite în corp sunt consecinţa unor afecţiuni minore, observarea din timp a acestor semnale și mersul la consultul medical îţi pot salva viaţa.

Experţii de la Cancer Research UK  atrag atenţia asupra a 10 „simptome alarmante” care ar putea fi indicii ale prezenţei cancerului, într-un studiu efectuat alături de cercetători de la trei instituţii britanice de învăţământ și publicat în jurnalul PLOS One:

– tusea și răgușeala persistentă,

– schimbări ale tranzitului intestinal,

– dureri nejustificate,

– schimbări ale obiceiurilor vezicii urinare,

– apariţia nejustificată a unei umflături/ nodul,

– schimbarea aspectului unei aluniţe,

– o rană/ ulceraţie care nu se vindecă,

– sângerarea nejustificată,

– scăderea nejustificată în greutate,

– dificultăţi la înghiţire.

Din păcate, concluziile lor arată că mult prea mulţi sunt cei care trec cu vederea aceste simptome, amână vizita la medic și astfel își pun sănătatea și viaţa în pericol. Peste jumătate dintre participanţii la cercetare au menţionat că, în ultimele trei luni de la începerea studiului, au resimţit cel puţin unul dintre simptomele mai sus menţionate. Dintre aceștia, 45% au declarat că nu au mers la un consult medical pentru a afla cauza respectivului simptom. Dintre cei care au avut simptome considerate de experţi alarmante, doar 2% le-au asociat cu cancerul.

De altfel doar un sfert dintre cele 10 simptome alarmante ale cancerului au fost considerate semnale serioase de către voluntari. Cei mai mulţi au clasat durerea nejustificată ca fiind cel mai periculos simptom pentru sănătate.

„Mulţi dintre cei intervievaţi au avut simptome alarmante, dar au considerat că acestea sunt lipsite de importanţă și nu necesită atenţie medicală, mai ales dacă erau nedureroase sau intermitente”, a declarat una dintre autoarele studiului, dr. Katrina Whitaker, de la University College London.

Cei care au ales să apeleze la medic din cauza simptomelor menţionate au făcut-o fie datorită campaniilor de conștientizare privind cancerul, fie la rugăminţile familiei și ale prietenilor, fie pe fondul instinctului că ceva nu este în regulă cu ei, punctează experta. Teama de un diagnostic de cancer, precum și persistenţa simptomului au funcţionat atât ca factor ce a favorizat mersul la consult, cât și ca motiv de amânare. De exemplu, în unele cazuri, persistenţa simptomului i-a îndemnat pe pacienţi să considere că așa funcţionează, de fapt, corpul lor.

Experţii subliniază importanţa consultului preventiv în momentul apariţiei unor schimbări neobișnuite în corp. „Sfatul nostru este: dacă nu ești sigur, verifică – acest lucru nu va irosi timpul medicului tău. Adesea, simptomele tale nu vor fi cauzate de cancer, dar, dacă sunt, cu cât diagnosticul este mai precoce, cu atât mai bune sunt rezultatele. Solicitarea recomandărilor prompte de la medicul de familie cu privire la simptomele pe care le ai, solicitare pe care i-o poţi adresa fie la telefon, fie în timpul unei consultaţii, îţi poate salva viaţa, indiferent de vârstă. Iar vestea bună este că peste jumătate din pacienţii diagnosticaţi cu cancer supravieţuiesc azi mai mult de 10 ani”, punctează dr. Richard Roope de la Cancer Research UK.

La studiu au luat parte peste 1.700 de voluntari, cărora li s-au prezentat 17 simptome, dintre care 10 semnale de alarmă pentru cancer și alte 7 considerate mai puţin periculoase în acest sens (stare de oboseală și lipsă de energie, migrene, dificultăţi de respiraţie, dureri în gât, ameţeli, puls neregulat, dureri în piept). De-a lungul cercetării, nu a fost menţionat termenul „cancer”.

Concluziile cercetării și sfaturile oferite de experţi sunt cu atât mai importante cu cât astăzi cancerul este una dintre cele mai frecvente cauze de mortalitate din lume. În fiecare an, la nivel global, peste 8 milioane de oameni mor din cauza acestei boli, potrivit statisticilor Organizaţie Mondiale a Sănătăţii din 2012. De asemenea, anual sunt înregistrate circa 14 milioane de cazuri noi de cancer. Cele mai de temut tipuri de cancer, care fac cele mai multe victime, sunt cel de plămâni, cel de ficat, de stomac, colorectal, mamar și esofagian.