Cinismul poate dăuna grav creierului

1659

O atitudine caracterizată de „neîncredere cinică”, ce te face să suspectezi că toţi ceilalţi acţionează pe baza unor motive egoiste, te poate costa sănătatea creierului, conform experţilor de la University of Eastern Finland.

Aproape 1.500 de adulţi cu o vârstă medie de 71 de ani au participat la teste clinice care le-au permis cercetătorilor să analizeze cauzele demenţei. De asemenea, voluntarii au răspuns la un chestionar care a inclus o serie de afirmaţii prin care s-a stabilit nivelul de cinism al fiecărui participant. Grila de afirmaţii a inclus fraze precum: „Cred că majoritatea oamenilor ar minţi pentru a ajunge mai departe” sau „E mai sigur să nu ai încredere în nimeni”. Pe baza răspunsurilor, participanţii au fost împărţiţi în trei grupuri, în funcţie de gradul de cinism ce îi caracteriza: slab, mediu și ridicat.

La opt ani de la începerea studiului, 622 dintre participanţi au luat parte la încă o testare pentru demenţă. În acest interval, 46 dintre ei fuseseră diagnosticaţi cu demenţă.

Concluziile studiului au arătat că indivizii caracterizaţi de un nivel înalt de cinism sunt de până la trei ori mai expuși riscului de a dezvolta demenţă, comparativ cu cele mai puţin cinice persoane. Rezultatul a fost stabilit după ce au fost luaţi în considerare o serie de factori ce pot influenţa apariţia tulburării, precum fumatul, hipertensiunea sau nivelul crescut de colesterol.

„Aceste rezultate se adaugă dovezilor care susţin că felul în care oamenii văd viaţa poate avea un impact asupra sănătăţii lor. Înţelegerea modului în care o trăsătură a personalităţii, precum cinismul, afectează riscul de dezvoltare a demenţei ne-ar putea oferi perspective importante despre cum se poate reduce pericolul apariţiei afecţiunii”, a declarat autoarea studiului, dr. Anna-Maija Tolppanen.

Studiul prezintă însă și minusuri. Experţii punctează că nu a fost luat în calcul, de exemplu, nivelul de depresie al voluntarilor după prima etapă, scrie BBC.  Nivelul de depresie, care poate fi un simptom al demenţei sau poate favoriza dezvoltarea afecţiunii, ar putea justifica cinsimul, explică dr. Simon Ridely, directorul de cercetare de la Organizaţia Alzheimer Research UK, care nu a participat la studiu. La fel de posibil este ca participanţii cu un nivel crescut de cinism să fi avut o formă incipientă de demenţă la începutul studiului, sugerează expertul.

Și alţi experţi au arătat, anterior, efectele negative ale cinsimului asupra sănătăţii. Cercetătorii de la Universitatea din Michigan au descoperit că această atitudine poate crește riscul de dezvoltare a bolilor de inimă, scrie BBC. De asemenea, „cinismul diminuează optimismul și înrăutăţește starea de spirit, diminuând per total bunăstarea”, punctează prof. Scott Crabtree, citat de Medical Daily.