Cu 30 de ani mai bătrân, preţ de câteva ore (video)

553

„Am vreo 50 de ani, dar dintr-o dată am fost închisă în corpul unei femei de 80 de ani - și a fost cea mai sobră și mai înspăimântătoare experienţă din viaţa mea", mărturisește Amanda Platell după ce a testat un costum special creat pentru a-i arăta purtătorului ce înseamnă să fii bătrân. Ea a povestit experienţa într-un articol pentru Daily Mail.

Costumul pe care l-a purtat Platell se numește Age Simulation Suit și poate „îmbătrâni” o persoană cu până la 40 de ani. Acesta este compus din mai multe piese care ajută la redarea unei experienţe cât mai autentice. O pereche de ochelari simulează alterarea abilităţii de vedere în timp, provocată în mod normal de afecţiuni precum cataracta, glaucomul sau degenerarea maculară. Proteza din jurul gâtului limitează mobilitatea zonei, iar căștile speciale pentru urechi mimează pierderea auzului.

Acestora li s-a adăugat o vestă care cântărește 20 de kilograme și care restricţionează mișcările. Costumul are și mănuși care produc șocuri electrice dureroase și vibrează, pentru a simula boala Parkinson. Pe unul din membrele inferioare este anexată o atelă care dă senzaţia de rigiditate la nivelul genunchiului. Ultimele elemente care compun costumul sunt o pereche de pantofi foarte mari, care conţin greutăţi ce îngreunează mersul și greutăţi atașate gleznelor care conferă senzaţia produsă de artrită.

Îmbrăcată cu acest costum, Platell a putut afla pe propria ei piele cât de dificil este să fii bătrân. Simpla preparare a unui ceai, urcarea scărilor, mersul pe jos sau folosirea unui automobil devin cu adevărat provocări pe măsură ce îmbătrânești, a observat Platell. Corpul ei parcă funcţionează împotriva ei: din cauza vederii înceţoșate se simte „singură și lipsită de apărare”. „Genunchiul meu rigid refuză să se îndoaie, îmi tot scapă bastonul, iar corpul meu inflexibil parcă ar cânări o tonă”. Totodată „gâtul meu e atât de rigid că nu mă pot întoarce pentru a privi peste umăr, iar slaba mea vedere și auzul m-ar face un pericol pentru circulaţie”, adaugă Platell, referindu-se la modul în care s-a simţit atunci când ar fi trebuit să conducă purtând costumul.

„După doar o oră și jumătate în costum m-am simţit epuizată fizic și emoţional”.

Experienţa a fost ca o călătorie în timp, care a ajutat-o să înţeleagă chinurile prin care trec vârstnicii. Aceste suferinţe nu pot fi mereu înţelese de cei tineri și încă în putere, care ajung uneori să își piardă răbdarea și să se comporte necuviincios cu părinţii, bunicii sau străinii din jurul lor, aflaţi la o vârstă înaintată. Mai mult, a învăţat să își iubească propriul corp, care, în ciuda imperfecţiunilor sale, îi oferă o siguranţă și un sentiment de control.

Un costum de „îmbătrânire” asemănător a îmbrăcat și jurnalistul Sam Datta-Paulin, de la ITN News. Experienţa i-a arătat că toate acele lucruri banale de zi cu zi devin o adevărată luptă pentru vârstnici. „Ca o persoană de 80 de ani, sunt îngrozit de lumea de afară. E un loc înfricoșător și nu prea îmi place”. După doar cinci ore în „pantofii” unui vârstnic, tânărul Datta-Paulin, care nu are nici 30 de ani, susţine că „acest costum te ajută să realizezi cât de dificile sunt multe lucruri pe care noi le luăm de bune”.