Fertilitatea bărbaţilor, afectată de o dietă bogată în grăsimi

128

O dietă bogată în grăsimi saturate este responsabilă pentru o concentraţie mai slabă de spermă, adică o fertilitate scăzută a bărbaţilor, relevă o cercetare recentă publicată în The American Journal of Clinical Nutrition.

Cercetătorii au selectat un eşantion reprezentativ de 701 bărbaţi tineri danezi, pe care i-au supus diferitor teste şi analize ale lichidului seminal, între 2008 şi 2010. Cercetarea a evidenţiat o legătură între consumul de grăsimi saturate şi concentraţia lichidului seminal.

Astfel, bărbaţii cu o dietă bogată în grăsimi au avut o concentraţie cu 38% mai mică decât bărbaţii cu o dietă echilibrată şi cu 41% mai mică decât bărbaţii care consumau grăsimi saturate, dar într-o cantitate redusă. Concluzia cercetătorilor a fost că reducerea consumului de grăsimi saturate este benefică atât sănătăţii generale, cât şi a celei reproducătoare, în special.

Grăsimile saturate sunt, în cea mai mare parte, de origine animală şi cresc nivelul de colesterol „rău" (LDL). Acestea se găsesc în unt, brânză şi lapte gras, prăjituri şi produse de patiserie, ciocolată, smântână, frişcă, produse de fast food, în pielea de pe carnea de pasăre, gălbenuşul de ou, carnea şi produsele din carne de porc.