Pacientul din Berlin. Aşa era cunoscut unul dintre cei 34 de milioane de bolnavi de SIDA din toată lumea, pentru care păstrarea anonimităţii era un lucru vital.

Din 2007 însă, pacientul din Berlin a primit un nume şi o imagine. Pacientul din Berlin a devenit Timothy Brown în momentul în care a fost declarat primul (şi până acum singurul) om care s-a vindecat de SIDA.

În 2007, Brown, care suferea şi de leucemie, a primit o grefă de măduvă osoasă în 2007, pentru a trata leucemia de care suferea. Grefa provenea de la un bărbat care avea o mutaţie genetică ce îl făcea imun la HIV. Imediat după transplant, Brown a încetat să mai ia antiretrovirale şi nu a mai prezentat în organism nicio urmă de infecţie cu HIV. Medicii care îl îngrijeau au declarat că pacientul s-a vindecat.

Din păcate problemele sale nu s-au terminat. Leucemia a reapărut, aşadar a mai fost nevoie de încă un transplant de măduvă. Chimioterapia şi radiologia l-au lăsat cu câteva probleme neurologice, precum faptul că nu mai simte stimulii senzoriali la nivelul picioarelor. Însă, din 2007, Timothy Brown nu a mai prezentat semne de infecţie în organism.

Cu ocazia celei de-a 19-a ediţii a Conferinţei internaţionale despre SIDA, care are loc la Washington (29 iul. – 3 aug.) şi la care participă 25.000 de persoane, Brown a făcut un apel public pentru a promova o campanie de strângere de fonduri, iniţiată cu scopul de a finanţa programele de cercetări medicale contra acestei maladii. Deşi cazul este o premieră, tratamentul nu poate fi extrapolat pentru cele 34 de milioane de bolnavi de SIDA care există la nivel mondial din două motive: lipsa donatorilor şi riscul ridicat de mortalitate pe care îl implică tratamentul într-unul din trei cazuri. Un studiu pe cincisprezece pacienţi a dovedit deja că virusul poate fi eliminat dacă este tratat chiar în momentul depistării infecţiei (la 8 – 10 zile de la infectare). Pacienţii au fost trataţi cu antivirale, iar dupa câţiva ani, virusul nu a mai fost detectat în sânge.