SIDA – un blestem sau un virus?

151

Patricia Sawo a fost ani de zile un critic al persoanelor seropozitive, considerând că sunt blestemate de Dumnezeu. După ce ea însăși a fost depistată ca purtătoare de HIV, percepţia i s-a schimbat radical.

Până în anul 1999 Rev. Patricia Sawo slujea într-o biserică penticostală din Kenya și, ori de câte ori era confruntată cu cazuri de HIV/SIDA le considera un blestem divin pentru o problemă morală. „Ca lider religios – ca femeie în biserica mea – am crezut că este o pedeapsă de la Dumnezeu." În predicile sale Sawo a îndemnat mereu la pocăinţă, asigurându-și enoriașii că postul și rugăciunea vor aduce vindecarea de la Dumnezeu.

„Credeam în zilele acelea că HIV/SIDA este o boală a homosexualilor. Astăzi știu că nu mai este așa." În 1999 a depistat că boala a afectat-o și pe ea, pe când era gravidă cu cel de-al cincilea copil. Având o relaţie cu un singur partener, soţul ei nepurtător de HIV, singura explicaţie au fost intervenţiile medicale ocazionate de celelalte nașteri.

După ce a fost depistată seropozitivă a trăit un adevărat șoc. „Nu am putut crede… Era ceva de genul: Doamne, cum de mi s-a întâmplat așa ceva?" A cerut consiliere unor prieteni al căror sfat a fost post și rugăciune timp de 7 zile, pentru a primi vindecarea divină. Era exact tipul de consiliere pe care ea însăși îl dăduse altora, bineînţeles fără rezultatele scontate.

Patricia Sawo a decis să iasă public atunci când liderii bisericii discutau strategii prin care să identifice și să îi izoleze pe seropozitivii din comunităţi. A urmat o schimbare a percepţiei celorlalţi asupra ei, pentru că a devenit ea însăși o victimă a prejudecăţilor. Și-a pierdut slujba și toate funcţiile din biserică, a fost forţată să își înceteze studiile. Soţul ei a devenit și el șomer și au fost daţi afară din casă. Copiii au încetat să mai frecventeze cursurile școlare. Dintre toţi prietenii familiei au mai rămas doar doi. „Timp de doi ani am trăit în singurătate și izolare. Stigma era… dureroasă." Spune Sawo, afirmând că boala în sine nu e atât de dureroasă precum atitudinea societăţii și a bisericii.

În 2002 Patricia Sawo s-a alăturat ANERELA+ (African Network of Religious Leaders living with or personally affected by HIV and AIDS), o organizaţie ai cărei membri sunt lideri religioși africani afectaţi de virusul HIV sau chiar purtători ai lui. De atunci viaţa a reintrat în normal, și-a găsit un loc de muncă în cadrul organizaţiei, a cunoscut lideri religioși asemeni ei și a devenit activistă pentru combaterea SIDA.

„Biserica trebuie să își schimbe atitudinea. HIV nu este o problemă morală. Este un virus", mărturisește acum Patricia Sawo, activă în demersurile pentru depistarea și lupta împotriva HIV/SIDA dar și pentru integrarea și consilierea persoanelor purtătoare ale virusului. În 2005 a înfiinţat Discover to Recover Centre, un centru care adăpostește copii ai căror părinţi au murit de SIDA. „HIV m-a transformat într-o persoană mai bună", spune Patricia Sawo. „Dumnezeu are felul lui propriu de a vindeca… În ce mă privește, mă simt vindecată."