Poliomielita, un pericol pe cale de dispariţie

187

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat recent că virusul care provoacă poliomielită a fost eradicat în cele 11 ţări din regiunea Asiei de Sud-Est. Acest lucru înseamnă că 80% din populaţia lumii trăiește acum în regiuni certificate fără poliomielită, punctează experţii.

Circa 1,5 milioane de copii și alte 10 milioane de persoane expuse riscului de a paraliza au fost salvaţi prin intermediul acţiunilor iniţiate de OMS. Anul trecut au fost raportate doar 406 cazuri, spre deosebire de situaţia din 1988, când numărul era estimat la circa 350.000 de cazuri în peste 125 de ţări endemice. Cele mai recente date arată însă că în întreaga lume, doar în trei ţări virusul nu a fost eradicat complet: Nigeria, Afganistan și Pakistan. Situaţia ar putea fi explicată de conflictele din regiune, cărora li se adaugă condiţiile igienice și sanitare precare, precum și un sistem medical ineficient, punctează Reuters.

În mod surprinzător, India, ţara unde care se credea că virusul va fi dificil de eradicat, se află pe lista regiunilor unde riscul de infectare a fost redus la zero. Aici, nu mai puţin de 50.000 de copii se îmblnăveau anual de poliomielită, potrivit Reuters. „India are aproape 170 de milioane de copii sub cinci ani, care au nevoie de imunizare. Apoi prezenţa condiţiilor insalubre au ajutat virusul polio să prolifereze — și apa de băut impură, pentru că poliomielita este o afecţiune adusă prin apă”, a declarat Deepak Kapur, de la Rotary International’s India National Polio Plus Committee, citează BBC.

Ţelul OMS este acela de a elimina poliomielita la nivel global până în anul 2018. În ciuda progreselor seminificative realizate până în prezent, atingerea obiectivului ar putea să fie îngreunată de anumite aspecte, precum prezenţa conflictelor, care întrerup campaniile de vaccinare. „Până la momentul în care virusul poliomielitei este complet eradicat din fiecare parte a globului, orice copil din lume este expus riscului de contractare a poliomielitei”, a declarat Kapur. Pericolul îi include și pe copiii din regiunile unde virusul a fost eradicat, precum Europa sau America de Nord, sugerează oficialul. Singurul mod de a eradica virusul este prin vaccinare, iar în acest sens, Kapur susţine că exemplul excepţional al Indiei ar trebui urmat pe teritoriul celor trei ţări unde riscul de dezvoltare a poliomielitei există în continuare.

Copiii sub cinci ani sunt cei mai expuși riscului de dezvoltare a afecţiunii, care provoacă paralizie ireversibilă în cazul unei persoane din 200, potrivit OMS. Această paralizie produce decesul în 5 până la 10% din cazuri, din cauza imobilizării mușchilor respiratorii. Până în prezent nu a fost descoperit un leac pentru poliomielită, iar singura metodă de apărare rămâne vaccinarea.