Riscul de a dezvolta ADHD este mai mare la copiii ambidextri

598

Copiii care îşi întrebuinţează ambele mâini la activităţi precum scrisul, mâncatul, aruncarea unei mingi, sunt mai predispuşi să dezvolte probleme mentale, de limbaj sau de învăţare, decât copiii care sunt ori dreptaci ori stângaci, arată un raport publicat în jurnalul Pediatrics citat de webmd.com.

În urma evaluării unui număr de 8.000 de copii finlandezi, dintre care 87 ambidextri, o echipă de cercetători din cadrul Imperial College din Londra a concluzionat că acei copii de 7 şi 8 ani, care îşi folosesc atât mâna dreaptă, cât şi pe cea stângă, se confruntă mai des cu probleme de limbaj precum dislexia, decât copiii dreptaci de aceeaşi vârstă cu ei. Totodată, în cazul acestora, riscul de a dezvolta în adolescenţă simptomele specifice ADHD este dublu, cu menţiunea că severitatea simptomelor este mai pregnantă la aceştia decât la copiii dreptaci.

Concluzii similare sunt indicate şi de către un studiu efectuat de către cercetătorii de la Universitatea California din Los Angeles, SUA, după cum notează site-ul sciam.ro. Potrivit acestora, la copiii cu ADHD se înregistrează anumite nereguli de comunicare între cele două emisfere cerebrale, funcţiile emisferei stângi fiind adesea preluate de cea dreaptă, care are tendinţa de a deveni dominantă; această disfuncţie este prezentă şi în cazul copiilor ambidextri.

Informaţiile obţinute în urma studiilor au meritul de a anticipa probabilitatea dezvoltării ADHD la copii, prin identificarea factorilor de risc, fără a lega însă în mod automat apariţia acestei condiţii de caracteristica de a fi ambidextru.