Tendinţele violente ar putea fi reduse prin stimularea electrică a creierului

232

Într-un nou studiu, cercetătorii au descoperit că, prin simpla aplicare a unui curent electric la nivelul cortexului prefrontal, ar putea fi reduse intenţiile oamenilor de a se angaja în delicte violente.

Cercetători de la Universitatea din Pennsylvania și de la Universitatea Tehnologică Nanyang, din Singapore, au recrutat 86 de adulţi sănătoși pe care i-au împărţit în două grupe – grupa de control și grupa care a primit stimulare transcraniană prin curent direct pentru 20 de minute. Înainte de experiment, ambele grupuri au fost rugate să citească două scenarii ipotetice, care implicau incidente violente – atac fizic și viol.

După experiment, toţi voluntarii au fost rugaţi să așeze pe o scară valorică care ar fi probabilitatea să se comporte precum protagoniștii din scenariu. În cazul celor care au primit stimularea electrică, probabilitatea exprimată era cu 47% și, respectiv, 70% mai scăzută decât în grupul de control, pentru atac fizic și, respectiv, viol. Cercetătorii spun că o stimulare a cortexului prefrontal, a cărui activitate scăzută a fost de mult timp legată de comportamentul antisocial, reduce intenţiile de a acţiona violent și sporește repulsia morală faţă de acestea.

Cu toate acestea, cercetătorii atrag atenţia că efectul observat la nivel declarativ nu a mai fost observat și când voluntarii au primit ocazia de a se elibera de frustrări pe o păpușă voodoo. Atât cei care au primit stimularea electrică, cât și cei care nu au primit-o au umplut păpușile de ace. Ceea ce înseamnă că este nevoie de mult mai multe studii pentru a confirma dacă stimularea creierului chiar poate reduce rata criminalităţii violente. Dar, dacă se dovedește a fi o metodă eficientă, cercetătorii cred că ar putea fi integrată alături de intervenţiile tradiţionale în reabilitarea condamnaţilor, scrie The Guardian.

Stimularea electrică transcraniană are o istorie lungă în medicină și o reputaţie culturală proastă, domeniul psihiatriei fiind bântuit de povești în care medicii și cercetătorii au împins barierele știinţei și eticii în experimente controversate, care nu de puţine ori au eșuat, cum ar fi încercările lui dr. Robert Heath de a vindeca homosexualitatea prin stimulare electrică. Aceste istorii trebuie însă bine delimitate de ceea ce se practică în prezent, stimularea electrică invazivă și neinvazivă fiind bine reglementate.

Tehnicile invazive sunt tehnicile de tip stimulare profundă a creierului, care permit o stimulare precisă a structurilor neurale profunde, prin montarea unor implanturi electronice direct pe creier, conectate prin fire electrice la un aparat de stimulare plasat de obicei pe piept. Aceste aparate sunt similare cu bine cunoscutele stimulatoare cardiace, care au salvat milioane de vieţi. Ele sunt folosite în depresiile majore sau în durerile cronice neuropatice, dar și pentru controlarea tremuratului involuntar. Chiar anul acesta a avut loc prima implantare a unui asemenea aparat în California de Sud și a patra din SUA, unui pacient de 81 de ani cu boala Parkinson. Procedura a fost realizată în cadrul Spitalului Universitar Loma Linda.

Studiul de faţă a folosit însă tehnici neinvazive. Metoda de stimulare electrică transcraniană cu curent direct presupune plasarea a doi electrozi pe cap, prin care se trimite un curent electric de mică intensitate, maximum 600 de microamperi, la unele aparate, maximum 4 miliamperi, la alte aparate (2 miliamperi, pentru acest studiu). La cele mai mari intensităţi, pacienţii pot simţi o ușoară furnicătură sub electrozi, dar de cele mai multe ori nu se simte nimic. Aceste tehnici sunt folosite în unele clinici pentru tratarea pacienţilor cu diverse tulburări neurologice și psihiatrice severe care nu răspund la tratamente convenţionale – depresii, schizofrenie, Alzheimer, Parkinson, afazie, dureri cronice de cap – cu rezultate încurajatoare în mod special pentru depresia bipolară, conform studiilor realizate de prof. dr. Andre R. Brunoni, de la Universitatea din São Paulo.

Niciun articol afișat