Cafeaua "nu trezeşte din mahmureală"

263

Un studiu american contrazice efectul de trezire pe care cafeaua se zice că l-ar avea asupra persoanelor care au consumat alcool.

Autorităţile americane studiază fenomenul cofeinei, şi anume, dacă nu cumva această societate este dependentă de acest drog. Se ştie care sunt efectele alcoolului şi anume că în primele două ore, cei care au consumat băuturi alcoolice sunt mai agitaţi, iar după şase ore, creşte senzaţia de somn. Tocmai de aceea, persoanele acestea apelau la cafea, în ideea că aceasta va înlătura efectele alcoolului, notează BBC.

Într-un studiu publicat în 2009, s-au testat efectele combinaţiei alcool şi cafeină. Li s-a administrat alcool şoarecilor şi apoi echivalentul a opt ceşti de cafea. După ce li s-a dat cofeina, erau mai alerţi, dar nu atât de treji precum cei cărora nu li s-a administrat nimic. Prin urmare, cofeina poate neutraliza oboseala provocată de alcool, dar nu poate înlătura senzaţia de beţie, deoarece efectele alcoolului nu pot dispărea până ce acesta nu este metabolizat de organism.

În mod normal, durează o oră până ce organismul metabolizează o unitate de alcool, depinzând de fiecare persoană în parte, de cât de mult a mâncat, sau de cât de des bea, iar cofeina nu poate accelera acest proces.

Un alt studiu a aratat că, deşi o cantitate considerabilă de cofeină poate neutraliza efectele negative ale alcoolului asupra memoriei, ea nu poate înlătura senzaţia de ameţeală.

Totuşi, sunt teorii care susţin că este posibil ca această substanţă să provoace situaţii şi mai rele decât cea de beţie. Cofeina îi poate crea persoanei care a consumat alcool senzaţia că este mai trează decât este în realitate. Studiile unui colegiu american confirmă acest lucru: persoanele care consumă băuturi care conţin alcool şi cofeină, precum vodka sau Red Bull, sunt de două ori mai predispuse să sufere un accident, în cazul în care decid să conducă după ce au consumat aceste băuturi.