Cartofii pai congelaţi sunt cancerigeni

2833

Cartofii prăjiţi sunt cancerigeni din cauza eliberării de acrilamidă, substanţă care poate cauza cancerul. Nivelul de acrilamidă diferă în funcţie de procesul de gătire, iar în cazul cartofilor congelaţi acesta este foarte mare.

Studiul realizat de cercetătorii americani şi publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry, arată că procesul folosit pentru pregătirea cartofilor pentru industria alimentară, creşte riscul de a dezvolta cancer. Cartofii sunt tăiaţi, uscaţi, prăjiţi parţial şi congelaţi, ceea ce înseamnă că pregătirea lor finală durează mult mai puţin. Dar tocmai acest proces influenţează cantitatea de substanţă cancerigenă care se acumulează în cartofi.

Experţii americani le cer producătorilor să găsească metode mai eficiente de pregătire a cartofilor, care să limiteze cantitatea de acrilamidă. În acest scop a fost creat un model matematic care măsoară aminoacizii, zahărul, grăsimile, şi alte niveluri ale substanţelor prezente, pentru a înţelege ce se întâmplă la fiecare etapă de pregătire şi ce se întâmplă dacă anumite valori sunt modificate.

Modelul a arătat contribuţia glucozei şi fructozei în generarea de acrilamidă şi a prezis în mod corect câtă substanţă cancerigenă se va afla în produsul finit, servit în restaurante şi lanţuri de fast food, sau pregătit acasă de consumatori.