Cât de periculos este „virusul Armaghedon”?

58

Un virusolog britanic apreciat, profesorul John Oxford de la Spitalul Queen Mary, Universitatea din Londra, pretinde că omenirea trebuie să se pregătească pentru apariţia uneia dintre cele mai grave boli, care va lovi lumea în următorii cinci ani: virusul Armaghedon.

Virusul, care a suferit mutaţii, a fost descoperit recent, la un bărbat de 38 de ani din Glasgow, Marea Britanie, care a decedat la puţin timp după diagnosticare. Simptomele iniţiale includ o durere de cap bruscă, febră ridicată, dureri articulare şi abdominale şi vărsături, informează site-ul Voice of Russia.

În cazul în care nu este tratat, virusul Armaghedon, denumit oficial febră hemoragică virală crimeană-congoleză, duce la sângerări necontrolate şi leziuni pe o suprafaţă mare a corpului. În 30% dintre cazuri, virusul este fatal.

Însă alţi specialişti virusologi sunt mai precauţi cu privire la mesajul alarmist emis de Oxford. Aceştia spun că febra hemoragică este o afecţiune ce poate fi tratată şi nu este nevoie ca populaţia să intre în panică.

De asemenea, Gregory Hart, purtătorul de cuvânt al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a declarat că este necesar ca mutaţiile virusului să fie analizate înainte de a trage un semnal de alarmă. Acesta a mai adăugat că momentan nu se cunosc riscurile pe care le implică îmbolnăvirea.