Cazurile de scleroză multiplă au crescut cu 10% în ultimii cinci ani

74

Numărul persoanelor care suferă de scleroză multiplă a crescut, la nivel global, cu 10 procente în ultimii cinci ani, ajungând la 2,3 milioane de cazuri, conform celui mai recent raport al Federaţiei Internaţionale pentru Scleroză Multiplă, citat de Reuters.

Raportul Atlas of MS 2013, prezentat miercuri, arată că cele mai afectate regiuni sunt America de Nord și Europa, cu o rată de 140 și respectiv 108 cazuri la 100.000. La polul opus se află Africa Subsahariană, unde rata atinge 2,1 la 100.000.

Specialiștii au observat că locuitorii din ţările aflate la o latitudine mai mare sunt mult mai expuși riscului de a dezvolta această afecţiune. Deși nu au găsit un motiv concret, aceștia sunt de părere că fenomenul este influenţat de expunerea la razele soarelui, care ar putea reduce posibilitatea apariţiei bolii. Suedia, de exemplu, este cea mai afectată ţară europeană din acest punct de vedere, cu cea mai înaltă rată de incidenţă a sclerozei multiple.

Deși numărul de experţi în diagnosticarea și tratamentul pacienţilor a crescut, iar numărul echipamentelor care utilizează tehnologia de imagistică prin rezonanţă magnetică (RMN) s-a dublat în ţările în curs de dezvoltare, raportul arată diferenţe enorme în ceea ce privește accesul la medicamentele moderne. Anumite tratamente medicamentoase sunt parţial sau integral finanţate în proporţii mari în ţările bogate şi nu sunt disponibile în programele guvernamentale ale ţărilor cu venituri mici.

Scleroza multiplă lezează sistemul central nervos, producând tulburări ale funcţiilor mentale, de vedere, de echilibru și cauzează dificultăţi de control muscular. Boala afectează de două ori mai multe femei decât bărbaţi. De asemenea, un studiu a arătat că fetiţele obeze au un risc de până la patru ori mai mare de a dezvolta această afecţiune neurologică, decât cele care au o greutate normală.

Printre simptomele care prevestesc apariţia sclerozei multiple se numără problemele de menţinere a echilibrului și de coordonare a mișcărilor, starea de vertij și ameţelile, disfuncţiile cognitive sau senzaţiile de amorţeală.